11.06.2023.

07:15

Foto:

Vesti

OTELI JAT AVION KOJI JE LETEO ZA BEOGRAD, ALI SU IH PUTNICI NASAMARILI Dvojica su nosili pištolje, a jedan nož

Bilo ih je trojica, dvojica su nosila pištolje, a jedan nož. Oni su tada oteli su JAT-ov avion "boing 727-200". Kriminalci su tada više od 20 sati kao taoce držali 98 putnika u avionu i osam članova posade.

O ovoj najpoznatijoj otmici aviona u epohi nekadašnje velike Jugoslaviji, na letu Titograd – Beograd, ispričano je mnogo verzija. Taj avion je umesto u Beogradu, završio nedaleko od azijske obale, na mediteranskom ostrvu Kipru, u gradu Larnaki, gde je ova višečasovna drama okončana zahvaljujući dovitljivosti putnika i posade. Ni u jednoj verziji priče o otmici aviona nije precizno navedeno ko je na kiparskom aerodromu u Larnaki otvorio vrata izlaza za slučaj opasnosti i "poveo" putnike u bekstvo. 

Informer

Na ovom letu među putnicima bio je ceo sastav FK Budućnost, slavni glumci Žarko Laušević, Mihailo Miša Janketić i Marko Nikolić, estradna zvezda Biljana Petrović, narodni heroji, generali u penziji Milan Šijan i Božo Lazarević. Vrata kroz koja je počeo beg otetih putnika JAT-ovog boinga 727-200 "YU-AKF", otvorio je današnji direktor mlađih selekcija u FSCG, nekadašnji direktor i napadač FK Budućnosti Žarko Vukčević koji je tog 26. septembra 1981. godine sa 20-članom ekspedicijom podgoričkog kluba krenuo na prvenstveni meč sa Vojvodinom u Novi Sad.

Drama na nebu

Kako su tada pisali mediji, ovaj avion je poleteo iz tadašnjeg Titograda i svratio u Dubrovnik, kako bi primio još neke putnike za Beograd. Ubrzo nakon poletanja iz Dubrovnika ka jugoslovenskoj prestonici, trojica mladića, Borivoje Jelić, Mirko Križić i Milan Prpić, naoružani pištoljem i nožem, brzo su se izdvojili iz grupe putnika i počeli da viču da je avion otet i da će ubiti svakog ko im se suprotstavi. Otmičari su naredili pilotu da avion usmeri ka Italiji, ali su se predomislili i promenili kurs ka Tel Avivu. Izraelske vlasti su ih, međutim, upozorile da će oboriti avion ako se bude približio njihovoj teritoriji, pa je "Boing 727" sleteo na aerodrom u Larnaki, na Kipru.

U razgovoru za medije iz 2018. godine, jedan od putnika se prisetio čuvene otmice JAT-ovog aviona nakon koje su svetski mediji, oduševljeni akcijom u kojoj su putnici namagarčili otmičare i pobegli iz letilice, između ostalog, izvestili i pod naslovom "Otmičari, nemojte kidnapovati Jugoslovene, oni će kidnapovati vas."

- Prošlo je 42 godine od te epizode i da se povremeno ne prisetim nekih detalja u razgovorima sa saputnicima na tom letu, verovatno bih dosta toga zaboravio. Iz današnje vizure, dosta detalja vezanih za tu otmicu izgleda komično, počev od motiva i načina na koji je ta grupica otela avion sa jednim pištoljem i nožem. Naročito nakon što smo, kasnije, saznali da su otmičari krenuli u akciju sa dva pištolja a jedan su na aerodromu bacilli. U početku je sve, ipak, izgledalo strašno, ali već nakon 15-ak minuta sve je dobilo drugu konotaciju. Znam da je teško poverovati u to, ali čitava epizoda je nakon uvodne drame u očima većine nas iz Budućnosti dobila neku drugu ne preterano ozbiljnu konotaciju - pričao je tada jedan od putnika.

Bio je među prvima koji su "obavešteni" da je avion otet, jer je zauzeo poziciju u prvim redovima letelice. 

- U to vreme nije bilo biznis klase. Sam sam u jedno od prvih sedišta tako da sam među prvima imao i susret sa otmičarima. Uperili su u nas pištolje i rekli da pređemo u zadnji deo aviona koji je bio poluprazan. Pomislio sam prvo da je reč o šali ali kad sam shvatio da nije, pištolj koji je bio uperen prema meni delovao mi je nekako mnogo veći nego što je zaista bio - ispričao je putnik svojevremeno za "Mondo".

Takođe, u jednom intervjuu za 'Blic' Miša Janketić se prisetio otmice.

- Leteli smo preko Jadrana do Italije, pa preko Grčke do Izraela i Kipra. Uskratili su nam samo putovanje u Afriku jer sam čuo otmičare da su planirali da letimo za Johanesburg - rekao je tada Miša Janketić, pa opisao kako su se oslobodili.

Informer

Jaknketić je tada rekao da ih nije niko oslobodio, do sami sebe

- Niko nas nije oslobodio. Sami smo se oslobodili. Čak su i strane novine pisale danima "Ne otimajte Jugoslovenima avione", "Putnici kidnapovali kidnapere" - ispričao je Miša Janketić o tome kako su putnici, nakon diverzije koju su sproveli, uspeli da pobegnu otmičarima. 

Ključnu ulogu odigrali su generali Šijan i Lazarević. Oni su inscenirali požar u avionu na pisti aerodroma u Larnaki, što su ostali putnici iskoristili da napuste "boing".