Autor: Informer.rs

15.06.2023.

20:27 >> 20:42

Foto:

Vesti

OVO JE NAJČUVANIJA PORODIČNA TAJNA U SRBIJI: " Troše im penziju, ucenjuju ih i zlostavljaju ! " FRAPANTNI PODACI O MUČENJU PENZIONERA

Modrice se ne mogu sakriti. Ono što često prolazi ispod radara i samih stručnjaka je patnja, tuga, zanemarenost. A stari o tome ćute, jer sve to trpe od svojih najbližih.

U Srbiji je to i dalje dobro čuvana tajna. Često se desu da tek po prijemu u ustanovu kada socijalni radnici primete povrede otvore dušu. Svedoče da su ih srodnici maltretirali psihički, da su trošili njihovu penziju, raspolagali imovinom, ucenjivali ih da potpišu ugovor o doživotnom izdržavanju...

Informer

 

Zašto žene ne prijavljuju nasilje u porodici 

- U Srbiji, u našem uzorku dve osobe su se javile doktoru, jedna osoba se javila policiji i jedna osoba se javila verskoj organizaciji. To pokazuje da je ovo vrh ledenog brega, da žene ne žele da prijavljuju nasilje zato što smatraju da je to porodična stvar, zato što one smatraju da one to mogu da reše u okviru porodice - kaže Nataša Todorović iz Crvenog krst Srbije.

U 15 odsto slučajeva nasilje trpe od potuno nepoznatih osoba. To je i veliki zdravstveni i socijalni problem.

- Beskonačni redovi za pružanje zdravstvenih usluga. Postoji kol centar, penzioneri uporno zovu, ali odgovora nema. Veoma često dobijaju predloge i savete da urade to u privatnim klinikama, što nije kako treba - kaže Jovan Nikolić, Predsednik gradske organizacije penzionera Pirot.

Na reakciju nadležnih čeka se godinama

A, i kada prijave, na reakciju nadležnih čeka se godinama, pa neretko odustaju od gonjenja. Ipak, stvari se polako menjaju.

- Predrasude i stereotipi su osnov svakog oblika diskriminacije, a krajnji njihov ishod može biti nasilje. Mi moramo od najranijeg uzrasta, kroz školski sistem razbijati predrasude, demontirati stereotipe koje imamo uopšte o drugim ljudskim bićima, ali i raditi na tome da se prepozna nasilje - navodi Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti

Veliki problem je nasilje nad starima koji pate od demencije. O tome nema podataka, a zbog prirode bolesti oni sami ne mogu da potraže pomoć.