19.06.2023.

16:59

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Vesti

PAŽNJA, ČUVAJTE SE! Stručnjaci upozoravaju, svi su ugroženi narednih nekoliko dana

Direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti dermatolog prof. dr Aleksandar Adamović naglašava da bi trebalo izbegavati direktno izlaganje suncu od 10 do 17 časova i da je preko potrebno koristiti zaštitna sredstva.

- Sa pojačanim UV zračenjem nije se šaliti jer koža sve pamti. Zato je jako važno da kada je indeks veći od pet, nosimo naočare za sunce, kape, šešire, zaštitne kreme sa visokim faktorom, svetlu garderobu i ne izlazimo napolje. Visoko UV zračenje ima negativan uticaj i na krvne sudove i naš imunološki sistem. Izlaganje jakom suncu dovodi do sunčanice, crvenila, koža brže stari, tanji se, pojavljuju se staračke pege, ali i opekotine. Posebno zabrinjava činjenica da konstantno izlaganje pojačanom UV zračenju može da dovede i do raka kože - upozorava dr Adamović.

Prema njegovim rečima, krema na kožu nanosi se pola sata pre izlaska na sunce.

- Na svakih sat vremena provedenih na suncu mora se ponovo nanositi. Koliko je direktno izlaganje suncu opasno potvrđuje i dokazana teza da dete koje je do 14. godine četiri-pet puta izgorelo po definiciji će u odraslom dobu dobiti rak kože - ističe naš sagovornik.