24.06.2023.

07:15

Foto:

Vesti

ZA VIKEND SVEŽIJE ZA DESETAK STEPENI Lokalno su moguće nepogode

Na teritoriji cele zemlje izdato je upozorenje na jak vetar, koji će u Banatu i Bačkoj dostizati olujnu jačinu. U nedelju nema uslova za nepogode, smenjivaće se sunčani i oblačni periodi, a kratkotrajna kiša ili pljusak biće mogući još ponegde na istoku i jugoistoku Srbije, kao i u brdsko-planinskim predelima. Ponedeljak će u svim krajevima Srbije biti pretežno sunčan i bez padavina.
Meteorolog Ivan Ristić kaže da nas nakon tropske nedelje očekuje osetni pad temperature, koji će pojedinim mestima doneti pljuskove s olujnim vetrom i gradom.

- Ponovo dolaze oblaci i zahlađenje. Danas i sutra se očekuju obilnije padavine na planinama, južnim i istočnim delovima zemlje. Svakako treba upozoriti sektor za vanredne situacije, jer je zemlja prezasićena vodom još od prethodnog perioda, a na snazi će biti narandžasti meteoalarm. Oblast od Borskog i Zaječarskog okruga, Homolja, preko dela Pomoravlja i jugoistočne Srbije ka Kosovu i Metohiji biće najkritičniji i lokalno može pasti preko 30 mm kiše za kratko vreme - napominje Ristić i dodaje:

Informer

Meteorolog Ristić o vremenu koje je pred nama

- U nedelju nas očekuje već daleko manje oblaka i manja verovatnoća za kratkotrajnu kišu. Od ponedeljka se vreme smiruje i tada će doći taj azorski anticiklon, koji donosi stabilizaciju vremena. Temperatura će od vikenda biti između 26 i 30 stepeni i to će trajati skoro do polovine jula.

Kako kaže, ovo leto će biti toplo, ali manje nego prethodna dva, odnosno s manjim brojem dana s ekstremno visokim temperaturama iznad 35 stepeni.

- Tokom leta se očekuje više sunčanih nego kišnih dana. Moguća su osveženje s pljuskovima i grmljavinom na svakih pet-šest dana. Nema više razloga za bojazan od bujičnih poplava i velikih padavina - kaže meteorolog Ristić.