24.06.2023.

15:01

Foto: printscreen

Vesti

POSLE 80 GODINA BIĆE URUČENE PRVE BORILAČKE SPOMENICE - 'Za vernost otadžbini'


'Za vernost otadžbini' - pisalo je na Albanskoj spomenici, koju je kralj Aleksandar Кarađorđević ustanovio 1920. godine, želeo da oda poštu, zahvalnost i priznanje svom narodu, koji je učestvovao u golgoti Prvog svetskog rata.

Milion i trista hiljada naših predaka ostavilo je svoje živote na bojištima širom tadašnje Кraljevine, ali i izvan nje.

Samo nešto više od dve decenije od Velikog rata, srpski junak, ponovo je stao oči u oči sa neprijateljem, izborivši se za svoj mir i nezavisnost. A zvezda, dve ukrštene petokrake, oličena u Partizanskoj spomenici i danas je tu kada obeležavamo proboj Sremskog fronta ili slavimo Dan pobede u Drugom svetskom ratu.

martu ove godine, doneta je Uredba o boračkoj spomenici. Donošenje Uredbe o boračkoj spomenici omogućeno je da država prvi put nakon skoro 80 godina dodeli posebno nacionalno priznanje borcima koji su stekli status po Zakonu o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, ratnim vojnim invalidima i posthumno palim borcima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković kaže da je Boračka spomenica simbol zahvalnosti svim našim borcima i njihovim porodicama za učešće u odbrani suvereniteta i nezavisnosti Republike Srbije.

- Borci iz devedesetih nisu birali vreme u kojem će biti borci, nego je vreme biralo njih. Otadžbina ih je pozvala, oni su se odazvali. Neko je izgubio život, neko ruku ili nogu, mentalno zdravlje. I naša generacija danas upravo kroz Boračku spomenicu želi da pokaže poštovanje i zahvalnost onim generacijama koje su od 1991. do 1999. godine branile Srbiju i branile srpski narod. Boračka spomenica je simbol zahvalnosti svim našim borcima i njihovim porodicama za učešće u odbrani suvereniteta i nezavisnosti Republike Srbije, i izraz zahvalnosti i pijateta prema svim stradalima, poginulima i nestalima. Uoči Vidovdana simbolično će biti početak pokazivanja te zahvalnosti, na koju su mnogi od naših sugrađana čekali duže od tri decenije, a neki, nažalost, to nikada nisu dočekali, tako da će ih danas sa ponosom dobiti njihove porodice - poručio je Selaković.