24.06.2023.

23:37

Foto: RTRS photo

Vesti

DO VIDOVDANA PROBITI PUT DO SRBIJE, MAKAR BIO KOLIKA I KOZJA STAZA Reče general Milomir Talić i tog jutra ču' se buka topova! Znak za početak operacije "Koridor 92"

Nakon što je i dvanaesta beba umrla u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika, a zbog činjenice da je ista sudbina (izvesna smrt) čekala i ostale stanovnike Bosanske Krajine, te čitave Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Usled blokade i nalaženja u neprijateljskom, bošnjačko-hrvatskom okruženju, general Momir Talić je izdao saopštenje za sveopšti napad svim raspoloživim snagama i rekao da hoće da se do Vidovdana probije put do Srbije, makar bio kolika i kozija staza.

Tako je počela najveća i najznačajnija operacija i bitka čitavog Odbrambeno-otadžbinskog rata u Republici Srpskoj, bez koje ne bi bilo ni svih drugih, potonjih slavnih bitaka, ni Republike Srpske, niti Srba u Bosni i Hercegovini.

Nedovoljno povezane, navrat-nanos stvorene jedinice potonje Vojske Republike Srpske, još uvek nedovoljno formatirane i vojnički ustrojene, nastale mahom kao nasleđe jugoslovenskih vojnih i civilnih struktura. Bila je to mešavina teritorijalne odbrane i ostataka 2. Armijske oblasti JNA premeštene nedugo pre toga iz Zagreba u Sarajevo. Jedinice su krenule u odsudni juriš na život i smrt, za život svog naroda i njegov opstanak, i ostanak na vekovnim ognjištima.

Informer

Na današnji dan '92. godine počela je operacija "Koridor života"

Dan za danom, grad za gradom i Srbija je bila sve bliža spasenju i izbavljenju iz blokade i sporog izumiranja u neprijateljskom okruženju.

Večna zahvalnost svim učesnicima proboja Koridora, svim vojnicima Vojske Republike Srpske, našem prekodrinskom vojnom i političkom rukovodstvu što su posle nekoliko vekova ropstva vratili srpsku državnost i na "onu stranu" Drine i tako stvorili zalog za neminovno svesrpsko oslobođenje i ujedinjenje.