26.06.2023.

18:35

Foto: D.Ć.

Vesti

VODA ODNELA 2,5 MILIJARDE DINARA Šteta ogromna, novac će biti preusmeren

Na pitanje da li je popisana sva šteta koja je u prethodnom periodu načinjena poplavama, Vesić je naveo da je izvršen popis i da se čekaju još neka veštačenja kada je reč o saobraćajnoj infrastrukturi, ali da je šteta velika, te da je već počela sanacija.

- Moraćemo da preusmerimo novac sa nekih drugih projekata za popravku - rekao je Vesić za Tanjug.

On je objasnio da je najteža situacija na Ibarskoj magistrali jer je most koji se nalazi u selu Adrani teško oštećen i podsetio da je pre oko šest dana obećao da će se uraditi devijacija od zemlje koja će biti kasnije asfaltirana, što je i ispunjeno.

- U sredu ćemo pustiti devijaciju, što znači da će od srede biti normalizovan saobraćaj na Ibarskoj magistrali i već smo srušili taj stari most i za četiri meseca imaćemo potpuno nov most - rekao je Vesić.

Informer

Naveo je da će novi most biti izgrađen po svim pravilima i da će se voditi računa da se više ne ponovi sličan scenario, ali da treba imati u vidu da je stari most izgrađen 1964. godine, a da su prirodne nepogode nešto na šta se ne može uticati.

- Kada se dešavaju prirodne nepogode ne može da se predvidi sve što može da se dogodi, jer da je moguće predvideti ne bi nikada bilo oštećenja uraganima ili zemljotresima - rekao je on.

Dodao je i da je urađena obaloutvrda u Adranima zbog čega se voda nije izlila, ali je ostala u koritu i izvršila pritisak na stubove, pa je došlo do urušavanja mosta.

- Sada će nov most biti u nivou obaloutvrde i biće urađen na takav način da takve stvari ne mogu da se dese - objasnio je Vesić.

Ministar je naveo i da će u narednim danima biti postavljen ponton kod mosta koji se srušio, a koji se nalazi između Mrčajevaca i Slatine.

Ponton će obezbediti da ljudi koji žive sa jedne i druge strane Zapadne Morave mogu da ga koriste i da odlaze na njive. Inače, bi morali da putuju skoro 50 kilometara - rekao je on.