29.06.2023.

18:23

Foto: rina

Vesti

Hitno upozorenje stručnjaka! Afrička kuga svinja širi se velikom brzinom, leka protiv bolesti nema!

Leka za afričku kugu svinja nema, postoji samo preventiva – izolacija i eutanazija. Prethodnih dana bolest se proširila na više naselja u okolini Beograda, na levoj obali Dunava.

Načelnik Odeljenja za zdravlje životinja Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Boban Đurić kaže da je kuga svinja opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja svih kategorija.

Ističe da je bolest zabeležena u Srbiji još 2019. godine i da se od tada širila istočnim i jugoistočnim delovima zemlje.

Informer

Naglašava da je bolest izuzetno opasna, da ne postoji vakcina i da se obolela životinja ne može izlečiti, pa se u zaraženom gazdinstvu sve svinje moraju eutanazirati.

Ističe da je promet svinja u zaraženim i ugroženim područjima zabranjen i da vlasnici moraju da se pridržavaju biosigurnosnih mera.

Nakon Semberije, kuga svinja se pojavila u Šamcu i distriktu Brčko

Da bi se sprečilo širenje zaraze u Republici Srpskoj, na mesec dana je zabranjen rad stočnih pijaca. Zabranjeno je i organizovanje sajmova i izložbi i prodaje hrane za životinje van poslovnog prostora

Direktor Veterinarskog instituta "Dr Vaso Butozan" Dragan Knežević kaže za RTS da je situacija alarmantna i da je problem regionalan.

Ističe da imaju 23 žarišta u Semberiji, jedno u Šamcu i četiri na teritoriji Brčko distrikta.