04.07.2023.

10:35

Foto: Informer/shutterstock

Vesti

Nikome se neće otimati stipendije! Oglasio se v.d. ministra prosvete Milićević

Đorđe Milićević podsetio je na nalaz Državne revizorske institucije (DRI) koji je urađen krajem prošle godine, u kome je utvrđeno da veći broj studenata prima više stipendija, iako, kada se potpiše ugovor sa Ministarstvom prosvete, u njemu jasno stoji klauzula da se paralelno sa tom stipendijom ne mogu primati druge. Preporuke DRI, kako je istakao, Ministarstvo prosvete je obavezno da poštuje.

- Situacija je sada takva da osim stipendija Ministarstva prosvete, postoji Dositejeva stipendija koju daje Ministarstvo nauke i tehnoilogije, stipendije daje i Ministarstvo sporta kao i lokalne samouprave - rekao je Milićević.

On je dodao da DRI insistira samo na pravičnijoj preraspodeli pri kojoj bi veći broj studenata dobio stipendije, a ne da mali broj njih dobije sve stipendije. To se, prema njegovim rečima, u prethodnom periodu uglavnom zato što su konkursi za stipendije raspisivani u različitim vremenskim periodima.

- Da bi se izašlo u susret većem broju studenata i da bi što više njih dobilo stipendije predložio sam da sve institucije koje daju stipendije približno u isto vreme raspisuju konkurse za njih - rekao je Milićević.