10.07.2023.

09:28

Foto: Beta

Vesti

Lažni turistički vodiči u Srbiji vređaju naš narod i kulturu! Hram Svetog Save predstavljaju kao džamiju

Licencirani turistički vodič Milica Lenasi kaže da lažni turistički vodiči, naravno, rade bez licence i nema ih malo, kako je potvrdila nedavna kontrola turističke inspekcije.

- Mi živimo u jednom veoma kompleksnom geografskom okruženju, sa previše istorije koju je teško i nama samima da shvatimo, a dozvoljavamo da svako to tumači na način koji nama najmanje odgovara - navodi Lenasi.

Prema Zakonu o turizmu, turistički vodič je fizičko lice koje je državljanin Republike Srbije i koje je položilo stručni ispit za turističkog vodiča i pruža usluge vođenja, pokazivanja i stručnog objašnjavanja prirodnih, kulturno-istorijskih, arheoloških, etnografskih, privrednih i drugih znamenitosti.

- Pravilo da samo domaći, licencirani vodiči mogu da vode grupe, važi u čitavom svetu, te se nepoštovanje istog sankcioniše novčanom kaznom, a često i zabranom ulaska u tu zemlju - ističe Lenasi.

Za lica koja pružaju usluge turističkog vodiča, a nemaju licencu Republike Srbije, Zakonom je predviđena kazna od 150.000 do 300.000 dinara, ali se kako navode vodiči, to ne primenjuje. 

Licencirani turistički vodič Dobrosav Janković priča da turističke grupe koje se sve češće sreću sa nelegalnim vodičima su upravo iz Kine, ali i iz Grčke, Turske, kao i iz Rusije.

- To je druga problematika, zato što su se mnogi od njih preselili pre određenog vremena. Sada se neki od njih bave vođenjem, neki su bivši vodiči, odnosno radili su kao vodiči u Rusiji, neki prosto ne znaju šta će pa su napravili novi biznis koji apsolutno nisu legalizovali niti planiraju, koliko vidim, da ga legalizuju - napominje Janković.