Autor: Informer.rs

15.07.2023.

09:14

Foto: Zoran Sinko/printscreen

Vesti

Alarmantan nivo UV zračenja u Srbiji: Evo kako da se zaštitite, a posebno se čuvajte ako živite u ovom gradu

Na skali od nula do 11 plus, indeks UV zračenja je danas u većini mesta osam i devet, što spada u kategoriju vrlo visokog.

Danas u Srbiji vrlo visok UV indeks imaju, Novi Sad, sremska Mitrovica, Smederevska Palanka, dok će sutra situacija biti još i gora. Indeks deset, sa jako visokm zračenjem imaće Crni Vrh, Zlatibor i Sjenica, a slična situacija će biti i u ponedeljak, s tim što će u Sjenici UV indeks biti čak 11, dok će 10 biti u Kruševcu i Leskovcu.

Informer

Iako se o opasnostima od izlaganja suncu često govori, čini se da mnogi ljudi i dalje nisu svesni opasnosti koju nosi ova vrsta zračenja. Sunce može izazvati mnogo veće probleme od bolnih opekotina pa je veoma važno da se zaštite na adekvatan način.

U situacijama visokog indeksa UV zračenja neophodna je krema sa zaštitnim faktorom, lagana odeća, šešir i naočare za sunce, a kao najveća prevencija lekari preporučuju izbegavanje izlaganja kože suncu u periodu od 11 do 16 časova.

Šta znače boje UV indeksa zračenja

Ukoliko čujete da ulazimo u ljubičastun zonu, to znači da je indeks UV zračenja ekstremno viskok, odnosno 11 i više. Crvena boja označava veoma visok nivo zračenja čije su vrednosti od osam do 10. Visok nivo obeležava se narandžastom bojom za upozorenje i vrednost iznosi od šest do sedam. Sve se ovo smatra alarmantnim nivoom UV zračenja. Umereno i nisko UV zračenje obeleženo je žutom  (indeks tri  do pet ) i zelenom od nula do dva, što je zapravo potpuno bezbedan nivo zračenja za zdravlje ljudi.