16.07.2023.

23:46

Foto: printscreen

Vesti

Stiže nova pomoć države, i to ne jednokratna

- To neće biti jednokratna već mesečna, stalna podrška kao što smo to uradili sa drugim, trećim, četvrtim detetom - kazala je Brnabić za TV Pink.

Ona je navela da ukupna stopa fertiliteta u Srbiji iznosi 1,63 dece po ženi, da pronatalitetna politika daje rezultate, ali da "moramo još mnogo da radimo". Međutim, kako je istakla, "svi u regionu padaju, a mi rastemo".

- Mladi ne odlaze iz Srbije i sve više mladih se vraća u zemlju, imamo i sve veći broj stranaca koji dolaze u Srbiju - navela je Brnabić.

Informer

 

Ona je kazala da je, kada je reč o bio medicini i biotehnologiji, izuzetno važan projekat BIO4 Campus i da državni vrh razume da ozbiljna moderna medicina ide u pravcu genske terapije. Objasnila je da će sve više lek biti personalizovan u odnosu na gensku predispoziciju.

- Mi moramo da uđemo u taj voz ukoliko želimo da za 10 godina i dalje budemo u korak sa svetom - rekla je Brnabić.

Naglasila je da je jako važno da se razume ozbiljnost i odgovornost onih koji se bave tim poslom za našu zemlju i dodala da je pre dve nedelje održan sastanak sa proizvođačima, "da vidimo kako dodatno da radimo i targetiramo".

Brnabić je istakla da će sve terapije za građane biti mnogo dostupnije i podsetila da je Srbija potpisivala ugovore o saradnji sa gigantima kao što su švajcarski Roš i japanska Takeda.