20.07.2023.

09:35

Foto: pixabay

Vesti

"Ovo je spas za naše pacijente!" Institut "Dedinje" zvanično dobio dozvolu da opet transplantira srce!

Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i formalno je dobio, tačnije, vraćena mu je dozvola da radi transplantacije srce. Prof. dr Milovan Bojić, prvi čovek ove zdravstvene ustanove, kaže da su oni potpuno spremni u bilo kom momentu da se pojavi organ da ga i presade.

- Institutu je vraćena dozvola za transplantacije. Mi smo tu dozvolu imali, nedavno je obnovljena i to je velika šansa za pacijente koji se leče na Institutu a kojima je transplantacija srca praktično jedini lek. Kada to kažem, pre svega, mislim na pacijente sa terminalnom srčanom slabošću, koji se intenzivno leče kroz naš centar na Instititu ali i one pacijente, kojima je ugrađeno totalno veštačko srce, i koji čekaju da dobiju biološko srce kao  trajno izlečenje - kaže prof. dr Bojić.

Informer

 

Od momenta kada je ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić obnovila dozvolu Institutu, stručnjaci ove ustanove, kako kaže, nisu  sedeli skrštenih ruku.

- Aktivno smo učestvovali u reevaluaciji znanja i veština koje se tiču same transplantacije - napominje prof. Bojić i podseća da je upravo "Dedinje" i uradilo prvu transplantaciju srca u Srbiji:

- "Dedinje" je ustanova u kojoj su 1995. godine urađene prve uspešne transplantacije srca i jetre, i naš pacijent sa srcem živi, evo, više od 25 godina. 

S obzirom na to da dugo u ovoj ustanovi nisu rađene transplantacije, svoje znanje stručnjaci Instituta "Dedinje" su obnavljali sa kolegama iz Budimpešte. 

- Mi smo sa Univerzitetskom klinikom iz Budimpšete, koja je jedan od lidera u transplantaciji srca u Evropi, napravili sporazum da mi njih podučavamo ugradnji totalnog veštačkog srca a mi da obnovimo znanje, protokole i terapije transplantiranog srca i samu transplantaciju. Tako da su sve kompletne ekipe Instituta "Dedinje" obišle Univerzitetsku kliniku u Budimpšeti. Nabavili smo sve što nam je neophodno i sada samo čekamo da dobijemo organ - kaže prof. dr Bojić i dodaje:

- Sve je apsolutno spremno da se transplantacija na "Dedinju" uradi i da se rade u budućnosti. To je veliki znak i spasenje za naše pacijente koji su u "Dedinju", kao vodećoj kući za lečenje srca i krvnih sudova videli svoj spas i nadu. Sad je ta nada potpuno realna, i svakog momenta da se desi mi smo apsolutno spremni.