24.07.2023.

23:35

Foto: AP/Photo

Vesti

U more bežite od požara samo u jednom slučaju! Stručnjak MUP Srbije dao detaljno uputstvo

- Ukoliko je moguće da na bezbedan način ugase požar, a da ne dovedu sebe u opasnost, treba napustiti mesto požara i otići na bezbednu lokaciju i sa bezbedne lokacije obavestiti lokalne službe. Ukoliko je moguće poneti sa sobom lična dokumenta, u more ulazite samo ako nemate nijedno drugo bezbedno mesto da se sklonite od požara. Napustiti mesto požara, ukoliko ima još lica obavestiti ih i pomoći im da napuste lice mesta u pravcu koji nije ugrožen od požara i slušati uputstva stručnih lica. Nikako ne treba gasiti požar ako dovodite sebe u opasnost, ako nemate opremu i ako nemate sa čime da ugasite požar - priča Radivojević i dodaje:

- Ne vraćajte se po zaboravljene stvari, ne ići u pravcu velike koncentracije dima. Opasnost zavisi od više faktora, konfuguracije terena, gorive materije, vrste šuma, prvca duvanja vetra, mogućnosti brze evakucije i postojanja evakuacionih puteva - završio je Radivojević.

Da podsetimo, Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, po osnovu dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa, naložio je da Sektor za vanredne situacije MUP-a uputi Grčkoj vatrogasno-spasilački tim od 36 vatrogasaca-spasilaca i 14 vatrogasnih vozila koji će pomoći u gašenju požara.

Takođe, biće upućena i dva pripadnika medicinskog tima sa sanitetskim vozilom. Ovi timovi će krenuti u Grčku u utorak posle podne i biće raspoređeni na lokacije gde je pomoć najpotrebnija.