26.07.2023.

11:20

Foto: Shutterstock

Vesti

Raznovrsna letnja ponuda voća i povrća! Kupujte na pijaci i birajte zdravo

Ukoliko ste ljubitelj sezonske hrane, uvek možete uživati u kvalitetnim obrocima i koristiti blagodeti svakog godišnjeg doba. Posebno tokom leta, kada je na pijacama veliki izbor raznovrsnog domaćeg povrća i voća.

Bila bi prava šteta propustiti bilo koji dan, a da svoje obroke ne upotpunite svežom boranijom, plavim patlidžanom, tikvicama, mladim krompirom, krastavcem, paradajzom, paprikom, mladim lukom, graškom, salatama, raštanom, rotkvicama, kupusom, keljom, celerom, koprivom, blitvom ili nekim drugim, vama omiljenim povrćem, koje je dospelo u sezoni.

Informer

U ovom periodu je i veliki izbor voća sa naših prostora, koje je ukusno, mirisno i veoma zdravo. U toku je sezona borovnica, bresaka, kajsija, malina, kupina, nektarina, lubenica i dinja. Voće je najukusnije i najzdravije kada je sezonsko i tada ga treba i konzumirati. Svakako ga uvrstite u ishranu, jer sadrži brojne vitamine, minerale, vlakna i fitonutrijente.

Prilikom izbora voća i povrća najvažnije je da bude sveže, prirodno gajeno i zrelo ubrano. Zato su pijace oduvek važile za najbolje, a za mnoge i jedino mesto pouzdane kupovine raznovrsnih, visokokvalitenih proizvoda sa našeg podneblja.

Informer

 

Prednosti ishrane koja se bazira na korišćenju sezonskih namirnica su brojne. Pre svega, domaće voće i povrće, koje se prodaje na pijacama, dolazi direktno iz bašti i voćnjaka poljoprivrednih proizvođača, koji ih gaje na tradicionalan način.

Samim tim, ono je sveže i zdravo, jer je zrelo ubrano i doneto na pijacu ubrzo posle toga. Takve namirnice imaju veću nutritivnu vrednost i višestruko su blagotvorne za zdravlje.

Informer

 

Kupovinom od poljoprivrednika, koji svakodnevno iznose svoje proizvode na pijace, obezbeđujete namirnice čiji vam je kvalitet već dobro poznat. Od prodavaca možete saznati sve o njihovom poreklu i načinu gajenja, te tako izabrati najbolje za sebe.