26.07.2023.

06:40

Foto: Tanjug/AP

Vesti

Ovo je razlog požara u Grčkoj! Šokantane tvrdnje Srbina sa Krfa

Predsednik Društva srpsko-grčkog prijateljstva sa Krfa Željko Popović, koji godinama živi na ovom ostrvu, za Informer navodi da se situacija na Krfu menja iz časa u čas, kao i da je siguran da je većina požara koji su zahvatili Grčku podmetnuta.
- Požar na Krfu je lokalizovan u noći između ponedeljka i utorka oko jedan sat posle ponoći, ali nažalost, tri sata posle ponoći ponovo je buknuo, ovaj put na samom vrhu Pantokratora, planine koja se uzdiže na 910 metara nadmorske visine. Požar je trenutno udaljen od glavnog grada Krf oko 32 kilometra, što izaziva zabrinutost i zahteva dodatne napore vatrogasaca i spasilačkih ekipa. Naš brodić koji ide na ostrvo Vido, odnosno "plavu grobnicu", ne može da plovi jer je na snazi peti, najviši rizik od požara. Siguran sam da su neki od požara podmetnuti. Samo ispod Pantokratora je u isto vreme buknulo šest požara, nemoguće je da se to prirodno dogodi. Nedavno je uhapšen jedan čovek koji je podmetnuo požar na Rodosu... To se dešava, a često je reč o strancima koji dolaze u Grčku i podmeću požare - navodi Popović.
Kako objašnjava, iz preventivnih razloga evakuisano je oko 2.500 turista i meštana sa plaža ovih mesta.

Informer

 

Međutim, uzbuna je brzo zamenjena olakšanjem jer su svi turisti već istog dana vraćeni u smeštaj, a i meštani su se vratili svojim kućama.
Naš sagovornik, koji se raduje dolasku srpskih vatrogasaca, navodi da je na ostrvu Krf izgorelo oko 2,5 hiljada hektara šume.
- Iako je šteta značajna, dobra vest je da maslinjaci na ostrvu nisu stradali. Krf ima čak 4 miliona stabala maslina, koja su ostala nepovređena. Takođe, sela su ostala sačuvana, iako su bila okružena vatrom i dimom, što je najbitnije - naglasio je on.