26.07.2023.

11:10

Foto: printscreen

Vesti

Naši vatrogasci stigli u Grčku: Velika ispomoć u gašenju požara koji danima besne! (FOTO)

Prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije, naši vatrogasci koji su otišli u Grčku da pomognu u gašenju požara uskoro će znati gde će biti stacionirani.

- U toku je brifing sa grčim domaćinima. Grčki teren je inače specifičan i jedan od najtežih za gašenje požara u svetu. Uz nisko rastinje, visoke temperature i jak vetar gašenje požara čine izuzetno teškim - rekao je Luka Čaušić.

Kaže i da je naš tim apsolutno samodovoljan za period od 7 do 10 dana, a da li će ostati i duže u Grčkoj zavisi od situacije na terenu. 

Informer

 

Srbija je Grčkoj ponudila i pomoć iz vazduha u gašenju požara.

- Izuzetno smo pojačali kapacitete naše helikopterske jedinice za gašenje požara i ukoliko bude potrebe i tu vrstu pomoći ćemo poslati u Grčku - rekao je Čaušić.

Na osnovu dogovora predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i premijera Republike Grčke Kirijakosa Micotakisa, po nalogu ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića, Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova uputio je vatrogasno-spasilački tim od 36 pripadnika sa 14 vatrogasnih vozila i dve prikolice, kao i dva pripadnika medicinskog osoblja sa jednim sanitetskim vozilom, kako bi pružili pomoć svojim kolegama i grčkom narodu u gašenju velikih požara.

Informer

 

Čaušić je ispratio u Nišu vatrogasno-spasilački tim i poručio da su vatrogasci-spasioci MUP-a Republike Srbije heroji i ponos naše zemlje, i da će u borbi protiv ogromnih požara koji su zahvatili Grčku biti raspoređeni na onim lokacijama gde su najpotrebniji, saopštio je MUP.

- Naši vatrogasci-spasioci jesu naši heroji, oni jesu ponos i Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, ali i naše zemlje i ja sam siguran da će oni da osvetlaju obraz i našoj zemlji na način kako su to radili u dosadašnjim misijama međunarodnog spasavanja. Oni kreću upravo odavde sada iz Niša i u dogovoru sa grčkim kolegama će biti raspoređeni. Čim stignu na tačku sastanka, to je oko Soluna, u saradnji sa grčkim kolegama, oni će biti raspoređeni gde budu tada najpotrebniji - poručio je Čaušić.

Informer

 

Prema poslednjim informacijama, u Grčkoj je aktivno više šumskih požara od kojih su najveći na lokacijama u regionu centralne Grčke, u rejonu na poluostrvu Atika i na ostrvima Rodos i Krf.

Pored snaga Grčke nacionalne službe (više od 800 vatrogasaca, 328 vozila, 28 aviona i 18 helikoptera), angažovano je više spasilačkih timova iz Rumunije, Bugarske, Poljske, Slovačke i Malte kao i avioni iz Evropskog pula civilne zaštite.