28.07.2023.

06:42

Foto: printskrin

Vesti

Danas obeležavamo svete mučenike Kirika i Julitu! Na ovaj praznik za decu važi posebno pravilo!

U znak sećanja na svete mučenike Kirika i Julitu, a po verskom kalendaru Srpska pravoslavna crkva ih slavi 28. jula. Njih dvoje su stradali u vreme progona hrišćana a priča majke i sina  je vrlo dirljiva.

Naime, Julita je bila hrišćanka kad je rodila Kirika i dete je podučavala veri onoliko koliko je ono moglo da primi. Kad mu je bilo tri godine, počele su muke zbog Dioklecijanovog progona i ona je pobegla ako bi sačuvala sina. 

Ipak, uhvaćena je i pred sudijom hrabro izjavila svoju veru u Isusa Hrista. Sudija koji je do tad milovao Kirika ne bi li pokolebao majku, svom snagom je bacio dete i ono je stradalo od udarca u zemlju. Predanje kaže da je majka, premda očajna, zahvala bogu što je uzeo prvo njega i učinio mu milost prvi postane mučenik.

Informer

 

I ona je stradala, a verni slave uspomenu na njihovu žrtvu za hrišćanstvo ali i na veliku ljubav majke i deteta. 

U Srbiji brojne porodice i sela danas slave svetog Kirika i njegovu majku svetu Julitu. U nekim krajevima veruje se da sveti Kirik štiti od kožnih bolesti, posebno od šuge, pa se tog dana svi bolesni kupaju na izvorima i rekama. Postoji i priča da ovaj svetac ima vlast nad sunčevim zracima i da njima leči.

Danas je pre svega praznik ljubavi majke i deteta, pa žene na današnji dan ne smeju da grde i viču na decu, jer će u protivnom biti bolesna preko godine.

Negde u Srbiji i danas postoji običaj da se sklanjaju strašila sa njiva jer danas nisu potrebna, pošto se veruje da sveti Kirik štiti od ptica grabljivica.