29.07.2023.

14:00

Foto: Shutterstock

Vesti

Vreli dani ubijaju psihu! Čak pet odsto Srba pati od ovog poremećaja

Dolaskom vrelih dana i naglih promena temperatura, sve je veći broj onih koji muče muku sa ovim opakim problemom zbog čega lekari apeluju da se odmah potraži stručna pomoć. To važi, ističu oni, i za one koji nikada do sada nisu "upadali" u depresiju.

Ove informacije potvrdila je i psiholog Snežana Mrvić iz Instituta za mentalno zdravlje.

- Letnji meseci, iako je to manje poznato, predstavljaju problem za pet odsto stanovništva koji imaju sezonski afektivni poremećaj - letnju depresiju, na čiji nastanak utiču brojni razlozi. Taj poremećaj 1984. godine ušao je u klasifikaciju mentalih poremećaja, a koji po najnovijem izdanju protokola za dijagnostiku i statistiku mentalnih poremećaja nije poseban entitet već je zajedno u sklopu velikog depresivnog poremećaja - upozorava Mrvić.

Na pitanje šta je još uzrok ovog psihičkog poremećaja osim vrelih dana, neuropsihijatar u Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti dr Aleksandar Vujošević odgovara:

- Nagle vremenske oscilacije nepovoljno i razdražljivo utiču na raspoloženje ljudi i dodatno razvijaju depresivna stanja. Međutim, pored letnjeg perioda, uzroci depresije mogu biti i loša ekonomska situacija, nedovoljno novca za lične potrebe, problemi i nezadovoljstvo na poslu, mnogo više obaveza, stres, brz tempo života, umor... Sve to ljudima ne daje mogućnost da ostvare sve svoje ciljeve i ambicije. To im stvara osećaj nezadovoljstva i ličnog poraza, koji vode ka depresiji - ističe dr Vujošević.

Stoga on savetuje da se potraži stručna pomoć ukoliko takvo stanje duže od nedelju dana!