30.07.2023.

16:27

Foto: weather.com printscreen

Vesti

Pratite kretanje oluje uživo! Nevreme na severu i zapadu Srbije, u Subotici "kišne zavese"


Kretanje oblačnog sistema možete pratiti na sledećem LINKU. Republički hidrometeorološki zavod izdao je nešto ranije hitno upozorenje na vremenske nepogode za područje zapadne Srbije. U upozorenju se navodi da se u narednih sat vremena na području Valjevskih planina očekuju intenzivni pljuskovi sa grmljavinom i jakim vetrom, a lokalno je moguća i pojava grada.
Ta oblačnost će imati tendenciju premeštanja ka Valjevu i okolini.

Tokom poslepodneva na području severne, srednje Bačke i severnog Banata, kao i u Sremu i Podrinju, očekuje se pojava pljuskova sa grmljavinom i jakim vetrom u zoni pljuska.

"Kišne zavese" u Subotici

Nevreme je već zahvatilo pojedine delove Srbije, a u Subotici je jaka kiša, uz povremenu grmljavinu, sevanje i jak vetar, dovela do toga da grad doslovno „pliva“ na vodi.

Na momente se stvarala „kišna zavesa“, praćena udarima jačeg vetra, dok se intenzitet nevremena i padavina smenjivao na svakih petnaestak minuta.

Trenutno je situacija znatno bolja, kiša je slabijeg intenziteta, ali je gotovo ceo grad pod vodom.
Kišnica je u pojedinim ulicama Subotice blokirala saobraćaj, dok je u drugim delovima grada saobraćaj otežan, jer je voda ponegde preko točkova automobila, a automobilske tablice ostaju u velikim barama.

Srećom, nevreme nije pratio grad, a moglo bi se zaključiti i da kratkotrajni olujni vetar nije naneo materijalnu štetu.

Veća količina padavina (20 do 40 milimetara, lokalno i više) prognozira se u toku večeri, pre svega u zapadnoj Srbiji, a zatim u Šumadiji i oblasti oko Zapadne i Velike Morave sa tendencijom premeštanja padavinske zone u prvom delu noći dalje na istok i jugoistok.

Jak pljusak u Novom Sadu

Posle Subotice jak pljusak sa grmljavinom pogodio je i Novi Sad.