01.08.2023.

09:13

Foto: Informer.rs

Vesti

Otvoren Međunarodni festival folklora i Kamp za mlade iz regiona i dijaspore u Sokobanji (FOTO)

- Dijaspora je srce našeg naroda koje kuca širom sveta. Njihova ljubav prema Srbiji, njihova vernost tradiciji i kulturi našeg naroda, svakodnevno nas nadahnjuje i pokazuje koliko je snažna i neprolazna veza između nas. Projekat "Sokobanja bez granica" je rezultat naše odlučnosti da gradimo mostove između naše domovine i srpske dijaspore, da negujemo naše kulturno nasleđe i da omogućimo našoj deci iz dijaspore da se povežu s korenima i da osete duh Srbije koji nosimo u sebi. Naša dijaspora je naša najjača podrška u izgradnji i razvoju naše zemlje. Njihovo iskustvo, znanje i veze u svetu pružaju nam bezbroj mogućnosti za napredak i prosperitet. Zato se obavezujemo da ćemo nastaviti ulagati napore kako bismo dijasporu još više povezali sa Srbijom, stvarajući bolje uslove za povratak, investiranje i saradnju - istakao je ministar Milićević.

Kamp u organizaciji Kulturnog centra Sokobanje okuplja srpska kulturno-umetnička društva iz četiri države, koji će do 6. avgusta učestvovati u radionicama narodnih igara, tradicionalnog pevanja i tradicionalne muzike.

Posle svečanog otvaranja kampa na Letnjoj pozornici održan je besplatan koncert grupe „Neverne bebe“ za sve učesnike kampa, posetioce i meštane Sokobanje.