02.08.2023.

07:06

Foto: printscreen

Vesti

Pucaće nebo na Svetog Iliju! Danas osetno svežije - Očekuje nas kiša i grmljavina

Vetar slab i umeren severozapadni, po podne u skretanju na južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 15 do 19 °C, najviša od 28 do 32 °C, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

I u Beogradu će biti malo svežije. Pre podne će biti promenljivo oblačno, a kratkotrajna kiša ili lokalni pljusak očekuju se ujutro. Od sredine dana počinje razvedravanje. Vetar slab do umeren severozapadni, po podne u skretanju na jugoistočni. Najniža temperatura oko 19 °C, najviša oko 28 °C.

Prognoza vremena za narednih sedam dana

Prema prognozi za narednih sedam dana, u Srbiji će u četvrtak i petak biti pretežno sunčano i osetno toplije sa maksimalnim temperaturama od 34 do 38 °C.

Za vikend se očekuje zahlađenje za 10 do 15 stepeni, u subotu u svim krajevima mestimično s kišom, pljuskovima, grmljavinom i lokalno obilnim padavinama, a u nedelju ujutro i pre podne na istoku i jugu još ponegde sa kratkotrajnom kišom ili pljuskom.

U nedelju uveče na severu i zapadu, a tokom noći ka ponedeljku i u ostalim krajevima, doći će do novog prolaznog naoblačenja sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom.

Zatim pretežno sunčano, a od utorka se očekuje i manji porast temperature.

Informer

 

Gromovi na Svetog Iliju

Kad na Svetog Iliju pucaju gromovi narod veruje da to svetac gađa đavole pa se ne valja krstiti da se đavo ne bi sakrio pod krst u koji grom ne udara.

Takođe, kako narod kaže, treba dobro gledati mesto gde grom udari jer je to znak da se tu krije nečastivi.

U južnoj Srbiji veruju da će istruliti svi orasi i lešnici ako grmi i pada kiša na ovaj dan.