08.08.2023.

06:30

Foto: Zoran Sinko

Vesti

U Srbiju stiže "Neron", donosi pakao i "superćelijske oluje"! Ponovo će biti iznad 36 stepeni - a za sve je kriv vreo talas iz Afrike

Posle nekoliko dana predaha na prijatnih 25 stepeni, u Srbiju stižu novi tropski talas koji su meteorolozi nazvali "Neron". Prema rečima sagovornika Informera, već od 15. avgusta živa u termometru ponovo će premašiti 35 stepeni, a samim tim stvaraju se uslovi za nove "superćelijske oluje".

Meteorolog Ivan Ristić za Informer navodi da nam već od sutra sledi postepeno povećanje temperature.

- Ovih dana je leto bilo na pauzi, a od sutra će i kiša biti na pauzi. Sledi nam lepo vreme, prijatno, uživaćemo u suncu. Temperatura će biti do 30 stepeni. Već sledeće nedelje sledi nam tropski talas, temperature će ići iznad 35 stepeni. Novi talas se zove "Neron" - rekao je Ristić i dodao da će u drugoj polovini avgusta temperature biti od 35 do 40 stepeni.

- Afrički ciklon nam donosi visoke temperature - navodi naš sagovornik.

Postoji šansa

Ristić objašnjava da upravo u periodu velikih vrućina, koji bi trebalo da usledi za desetak dana, može doći do upliva hladnijeg vazduha u Panonskoj niziji, što može izazvati elementarne nepogode.

- Tako se najčešće formiraju "superćelijske oluje". Ne možemo prognozirati da li će do njih doći sa sigurnošću, ali šansa i te kako postoji - navodi ovaj meteorolog.

S obzirom na to da smo ove nedelje imali temperature koje su ispod proseka, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Goran Mihajlović kaže da ovo neće biti najtopliji avgust u istoriji merenja, već malo topliji.

Imena toplotnih talasa
simbolizuju katastrofu

Ovog leta meteorolozi su svakom od tri toplotna talasa dali imena, a svako simbolizuje neku katastrofu:
* Lucifer - Ima dvojako značenje. Na latinskom Lucifer je kovanica reči lux i ferre i znači onaj koji nosi svetlost, luconoša. U astronomiji je to ime planete Venere kada se javlja pre izlaska Sunca. Međutim, znači i vladar tame, poglavica đavola, sotona, đavo, po alegoričnom prikazivanju proroka Isaije i Luke.
* Haron - nazvan po skelaru koji vozi duše u podzemni svet.
* Neron - monstruozni imperator koji je pustio Rim da gori.

- Od 15-16. avgusta imaćemo tropske dane. Biće uslova za olujno-grmljavinske nepogode, ali sam intenzitet je teško prognozirati, one će biti deo kratkoročne prognoze - kaže Mihajlović.

Lokalne kiše

Kako ističe Mihajlović, ekstremne vremenske prilike rezultat su nestabilne vazdušne mase na širem području Balkana, zatim prodora toplog vazduha sa severa Afrike, ali i hladnog vazduha sa zapada.

Moguće manje poplave

Dejan Vladiković, hidrolog RHMZ, kaže da u narednom periodu treba biti u pripravnosti kada su manje poplave u pitanju.

- Najgore je prošlo, ono najgore što se desilo bilo je tokom subote. Tada su bujične poplave pogodile područja Jagodine, Paraćina, Čačka i okolinu Svilajnca. To su bili ti bujični vodotoci usled obilnih padavina. U Srbiji će i dalje biti sporadičnih vodotokova koji neće predstavljati neposrednu opasnost. Moguće je njihovo formiranje tokom naredne nedelje i ponedeljka - kaže Vladiković.

On kaže da se očekuje smirivanje hidrološke situacije na području Slovenije i Hrvatske.
Prema izgledima vremena za prvu polovinu avgusta, na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) navodi se da 9, 10. i 11. avgusta postoji mogućnost lokalne pojave kiše uz grmljavinu, dok je za 9. avgust najavljen i vetar.

- Očekuje se topao avgust, sa srednjom avgustovskom temperaturom vazduha iznad višegodišnjeg proseka i sa odstupanjem do plus dva stepena. Srednja avgustovska temperatura vazduha biće od 22 do 24 stepena u nižim predelima, u brdsko-planinskim predelima od 15 do 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura biće od 30 do 32 stepena u nižim predelima, a u planinskim predelima od 19 do 25 stepeni. Broj tropskih dana sa maksimalnom temperaturom vazduha većom od 30 stepeni u nižim predelima biće od 10 do 15, u Beogradu 10, a na planinama do pet tropskih dana. Tokom avgusta se prognozira količina padavina prosečnih vrednosti u većem delu Srbije, dok se na krajnjem jugu očekuje nešto više padavina od proseka - piše u biltenu RHMZ za avgust.