21.08.2023.

07:05

Foto: Shutterstock

Vesti

Oprez! Zarazna bolest širi se među najmlađima - Varičele usred leta ispraznile vrtiće!

Pedijatar dr Saša Milićević potvrdio je da roditelji mešaju varičele sa ujedima komarca ili pomisle da je reč o nekoj alergijskoj reakciji, i onda malo izgube na vremenu.

- Mame i tate pomisle da su u pitanju ujedi insekata, pa sačekaju nekoliko dana i ne idu kod lekara. Oni tako zaraženu decu vode u vrtić, gde se boginje brzo prošire. Apelujem na roditelje da obrate pažnju na druge simptome - temperaturu, malaksalost, bolove u grlu, i da se obrate doktorima da ne bi došlo do komplikacija. Nekada se može javiti i upala uva, ali i sekundarna infekcija kože, jer deca se češu i mogu da naprave rane na mestu gde je bila promena. Antibiotici se ne koriste jer je u pitanju virus, ali za varičele postoji vakcina i ona trenutno nije deo obavezne imunizacije. Odrasli mogu biti ugroženi ako dobiju varičele, jer imaju težu kliničku sliku i teže podnose bolest. Kod njih se mogu javiti komplikacije kao što su upala pluća, nekad i upala moždanica ili moždanih ovojnica - kaže dr Milićević.

On navodi da roditelji mogu biti sigurni da je reč o boginjama kada se crvene fleke pojave na trupu ili stomaku, a onda počnu da se šire na ruke, noge i lice. Mogu da se pojave i u kosi, u usnoj duplji, na genitalijama, čak i na oku.

Simptomi

* malaksalost
* zamor
* bol u mišićima i zglobovima
* povišena temperatura
* povraćanje
* glavobolja

Nije im vreme

Pedijatar Jasmina Škorić saglasna je da varičela nije tipična za letnji period, jer je u pitanju respiratorni virus koji se javlja kada je hladno vreme.

- Ovo nije tipičan period za zaražavanje boginjama, već su ove godine poranile. Ali tokom leta deca su aktivnija, više putuju u druge države, menjaju klimu, pa su promene na koži u ovom periodu očekivane i to roditelje dovodi u zabunu i ne pomišljaju da su u pitanju boginje. Varičele ili ovčije boginje su najzaraznije virusno oboljenje, pa je često dovoljno da samo prođete pored obolele osobe i da se zarazite. Period inkubacije, odnosno vreme do pojave prvih simptoma od momenta kontakta sa zaraženom osobom, traje od 14 do 21 dan, a dete je zarazno sve do momenta kada otpadne i poslednja krasta. Zato moraju mirovati i biti u izolaciji tri nedelje. Simptomi koji se javljaju su karakteristična ospa, poremećaj opšteg stanja, temperatura, gubitak apetita, razdražljivost i loš san. Kada se pojave te kao bubuljice, one mogu da svrbe, zatim se pretvaraju u mehuriće - vezikule, koji pucaju, suše se i na kraju nastaju kraste, koje otpadaju i jako svrbe - napominje pedijatar Škorić i dodaje:

- Potrebno je unositi dosta tečnosti, može se dati lek za povišenu temperaturu, a mogu se koristiti kreme protiv boginja koje smanjuju svrab i ubrzavaju sasušivanje tih promena na koži, što dosta olakšava simptome.
 

Širi se i šarlah

Šarlah je bakterijska infekcija koju izaziva bakterija koja se naziva streptokok, a dr Saša Milićević kaže i da je i povećan broj dece sa šarlahom.
- Za šarlah je karakteristična upala grla, ali se javlja sitna, gusta ospa, koja je i hrapava. Karakterističan simptom je jezik koji bude kao malina. Šarlah je praćen i povišenom temperaturom, deca budu i malaksala, može se javiti i neprijatan zadah. To se leči lekovima iz grupe penicilina, a bolest se prenosi kapljičnim putem - objašnjava pedijatar.