22.08.2023.

12:54

Foto: printscreen

Vesti

Srbija uvodi socijalne penzije? Primalo bi ih 200.000 starih bez prihoda, a iznosile bi ovoliko

Osnovno je da znamo da ako neko nema penziju i ne može da je dobije, ima više od 65 godina i nema druge prihode, da je očigledno u zoni siromaštva, smatra Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu.

- Svi moramo dobro da se zapitamo šta smo u stanju da uradimo da pomognemo ljudima koji su u zoni siromaštva. To nam je civilizacijski zadatak, to je merilo civilizacijskog uzleta - navodi ministar..

Dodao je da ima ljudi koji imaju 14 godina, 11 meseci i 29 dana radnog staža, a ne stiču pravo na penziju jer je minimalni propisani uslov 15 godina.

- Oni najčešće nisu korisnici ni socijalne pomoći, nemaju imovinu niti bilo koji drugi vid prihoda, a među njima je evidentno najveći broj žena sa sela - kazao je Krkobabić, inicijator uvođenja socijalno-garantovane penzije.

Postoji u okruženju

Sistem socijalnih penzija je već razvijen u Severnoj Makedoniji i Hrvatskoj, ali i na KiM. Na Kosovu i Metohiji stariji od 65 godina primaju oko stotinak evra mesečno, a privremene institucije su socijalnu penziju uvele nakon 2000. godine. Dodatan uslov koji su postavili je imaju dokaz o posedovanju nekretnine na KiM.

On je istakao da se taj institut socijalne politike bazira na konceptu socijalne politike Evrope i savremenog sveta.

- Preko 100 zemalja sveta već ima neki vid socijalne-garantovane penzije - rekao je Krkobabić i objasnio da to nije klasična penzija i neće se isplaćivati iz penzionog fonda.

Inicijativu za uvođenje instituta socijalne-garantovane penzije u iznosu ne manjem od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, koja će se jednom godišnje usklađivati sa troškovima života, uputilo je Ministarstvo za brigu o selu radnoj grupi za izradu Predloga strategije za unapređenje položaja starijih lica u Republici Srbiji za period od 2024. do 2030.