26.08.2023.

06:45

Foto: Shutterstock

Vesti

Neće biti kažnjeni oni koji su pogrešili, već samo prevaranti! Pomoćnik ministra poljoprivrede o situaciji sa ratarima!

Bogićević je na Odboru za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije rekao da će poljoprivrednici imati rok do kraja godine da isprave podatke o setvenim kulturama.

- Na terenu je od 21. avgusta 20 grupa inspektora, češljaćemo sve, ali nije tačno da ćemo juriti i kažnjavati male poljoprivrednike. Oni koji su šume prijavili kao kukuruz snosiće sankcije. Oni i nisu poljoprivrednici i zloupotrebili su mogućnost za subvencije koje daje država za poljoprivredu - rekao je Bogićević.

On navodi da je sada inspekcija ministarstva utvrdila da su od 76 prekontrolisanih poljoprivrednih gazdinstava na 74 nađene nepravilnosti.

Informer

 

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković ranije je potvrdila da država hoće da utvrdi ko su pravi, a ko lažni poljoprivrednici.

- Naš cilj je da odvojimo prave poljoprivrednike od onih koji su uzimali novac na osnovu poljoprivrede, a zapravo se ne bave njome. Sada nas čeka registar životinja i razlog zbog kog se subvencije za stočare ne isplaćuju u roku od 15 dana, kako bismo inače mogli da isplaćujemo, jeste taj što proveravamo registar životinja, odnosno svaki podneti zahtev - rekla je Tanaskovićeva.

Predsednik Odbora Marijan Rističević predložio je da se, osim što bi se dao dodatni rok za ispravljanje podataka da se od poljoprivrednika zatraže da "odokativno" ocene koliku ukupnu površinu ne koriste i da mu se za toliko odbije od subvencije po hektaru od ukupno 18.000 dinara kako se ne bi izvodio geometar za svaku parcelu.