26.08.2023.

10:51

Foto: Informer

Vesti

PIO fond pokrenuo novi servis: Sada možete da izračunate kolika će vam biti penzija

Na sajtu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) je dostupna elektronska usluga e-kalkulator, preko koje građani mogu da saznaju sve podatke o svom stažu osiguranja, da obračunaju visinu svoje penzije i dobiju tačan datum kada će moći da se penzionišu.

Kako je kazao direktor PIO fonda Relja Ognjenović, osiguranici će zahvaljujući ovom portalu, iz svog doma, preko računara, tableta i mobilnih uređaja moći da saznaju i sve drugo što ih interesuje u vezi sa ostvarivanjem prava iz penzionog i invalidskog osiguranja.

- Portal e-Kalkulator namenjen je osiguranicima, koji će imati mogućnost da ostvare uvid u sve relevantne podatke u svom stažu osiguranja i obračunaju visinu svoje starosne, prevremene starosne i invalidske penzije, kao i proveru ispunjenosti uslova za ostvarivanje prava na porodičnu penziju - kazao je on.

Ognjenović je naglasio da korisnici e-kalkulatora ne treba da brinu za bezbednost njihovih podataka, jer ovaj portal koristi zaštićenu mrežu sa međunarodnim sertifikatom.

Informer

- Niko ne može da vidi tuđe podatke, jer je pristup portalu regulisan na dva načina, odnosno preko kvalifikovanog elektronskog sertifikata ili preko elektronskog identiteta građana - kazao je on.

Da bi dobili pomenute podatke, kako je objasnio direktor PIO Fonda, korisnici koji se prijavljuju preko računara potrebno je da imaju elektronski ID koji izdaje MUP i čitač lične karte kako ne bi bilo zloupotrebe podataka, dok ukoliko je prijava preko mobilnog uređaja ili tableta, potrebno je da se skine besplatna ID aplikacija i elektronski pin iz pošte koji se dobija za svega 30 sekundi.

Ognjenović je dodao da će putem e-kalkulatora ljudi koji su u poslednjoj godini radnog staža i ostvaruju pravo na penziju, sa skoro 100 odsto tačnosti moći da saznaju kolika će im biti penzija, a to je, kako je dodao, jedno od najčešćih pitanja korisnika koje se upućuje kol-centru PIO fonda.

Informer

On je kazao i da PIO fond trenutno unosi podatke, kako bi i svi ostali osiguranici kojima je ostalo po nekoliko godina do penzije u svakom trenutku mogli da vide koji su to iznosi koji ih očekuju za penziju u tom trenutku dok gledaju svoj staž, primanja i doprinose.

- To za njih neće biti 100 odsto tačan i precizan iznos penzije koja ih očekuje, jer u datom trenutku provere mi ne znamo koliko će naknadno oni imati staža i kolika će im biti visina primanja do momenta dok ne ostvare pravo na penziju. Mi im samo u datom trenutku dajemo mogućnost da obračunaju i pogledaju kolika bi im bila penzija na osnovu podataka koje imamo u našoj matičnoj evidenciji - objasnio je direktor PIO fonda.

Taj prenos podataka iz matične evidencije na nove unapređene sisteme, prema njegovim rečima, trebalo bi da bude završen u narednih šest meseci.