27.08.2023.

07:15

Foto: Shutterstock

Vesti

Buduće mame izložene neočekivanom trošku zbog torbe za porodilište! Ovo je sve što je potrebno, a evo koliko košta!

Kako se bliži termin porođaja, tako se i budući mama i tata intenzivnije pripremaju za dan koji će im promeniti život. Tada sa uzbuđenjem i nestrpljenjem rastu i brige. Svaka trudnica, odnosno buduća mama, i dalje ima mnogo pitanja i nedoumica vezanih za sam tok i ishod porođaja, odlazak u porodilište, a kasnije za negu i brigu oko novorođenčeta.

Jedno od vrlo čestih pitanja svake buduće mame koja se približava 36.nedelji trudnoće je kako treba da izgleda spisak za porodilište. 

Prvo pitanje koje se nameće je kada torba za porodilište treba da bude spakovana, tj.spremna. Možete to uraditi i ranije, tokom 8. meseca trudnoće, ali svakako da treba da bude spremna kada uđete u 36.nedelju trudnoće, odnosno u 9. mesec. Od tog trenutka, pa do 40.nedelje, porođaj možete i očekivati. Zato je potrebno da budete spreme za odlazak u porodilište.

Informer

 

Dokumentacija za porodilište

Drugo važno pitanje je medicinska dokumentacija. Obavezno ponesite zdravstvenu knjižicu, uput za porodilište i ličnu kartu. Spakujte u fasciklu sve izveštaje od ginekologa koji je pratio Vašu trudnoću. Takođe, morate imati pripremljen nalaz Vaše krvne grupe i Rh faktor, koji glasi na Vaše ime i prezime, jer u suprotnom, ako nalaz glasi na devojačko prezime onda neće važiti. 

Takođe morate imati nalaz testa na Hepatitis B, ne stariji od 3 nedelje. Osim toga, trebaće Vam i nalaz vaginalnog sekreta, koji ćete uraditi kod svog ginekologa.

Kompletan spisak medicinske dokumentacije

- Overena zdravstvena knjižica
 - Lična karta
 - Uput za porodilište
 - Nalaz krvne grupe i Rh faktora - mora biti na aktuelno prezime, pa ako ste ga na venčanju menjali, morate uzeti novi nalaz
 - Rezultat testa na Hepatitis B
 - Rezultat analize vaginalnog sekreta
 - Nalaz koprokulture (ne stariji od 15 dana)
 - Dokumentacija vezana za celu trudnoću - nalazi sa ultrazvuka, laboratorijske analize i izveštaji sa ginekoloških pregleda
 - Ukoliko je planiran carski rez, ponesite analize krvi i urina (ne starije od 3 nedelje), kao i šećer u krvi, vreme koagulacije i krvarenja
- Ako ste se ranije opredelili za porođaj uz epiduralnu i/ili spinalnu anesteziju, ponesite i nalaze za vreme koagulacije, biohemiju i vreme krvarenja

U slučaju da imate unapred dogovoren porođaj carskim rezom, potrebno će biti da spakujete nalaz krvne slike, sa faktorom koagulacije. Potrebno je takođe da uradite nalaz urina i ponesete i taj izveštaj sa sobom.

Informer

 

Stvari za porodilju - Mala torba

Lične stvari za porodilju treba spakovati u posebnu malu torbu, jer to je sve ono što Vam je potrebno za prijem u porođajnu salu. Obavezno ponesite dve do tri spavaćice, zatim papuče za bolnicu, toalet papir. Ponesite i malo pakovanje vlažnih maramica, za svaki slučaj.

Kada su ulošci u pitanju, standard za porodilište su mrežasti ulošci. Nemojte spakovati uloške sa krilcima, jer oni nisu adekvatni posle porođaja. Spakujte dva do tri pakovanja mrežastih uložaka, kao i nekoliko komada mrežastih gaćica koje se kupuju u apoteci. Osim ovih stvari, ponesite sa sobom i jedan manji peškir.

Informer

 

Lične stvari za mamu

Za boravak u porodilištu nakon porođaja takođe su Vam potrebni odeća i pribor za higijenu koje morate uvrstiti u Vaš spisak za porodilište. Već smo spomenuli da obavezno ponesete 2-3 pakovanja mrežastih uložaka i više komada mrežastih gaćica. Spakujte svoj pribor za ličnu higijenu koji treba da sadrži sapun, gel za tuširanje, šampon, kremu, pastu i čestkicu za zube, češalj, mali fen za kosu, kao i plastičnu čašu. Mala pakovanja sredstava za higijenu, namenjena za putovanje, biće odličan izbor i za porodilište.

Spavaćice koje spakujete neka budu na kopčanje, zbog potrebe za dojenjem. Za dojenje možete poneti i spcijalni grudnjak za dojilje, zatim lanolin protiv nastanka ragada na bradavicama.
Ponesite bade mantil, ili neki duks za kopčanje, kao i komotnu i udobnu garderobu za izlazak iz porodilišta.

Ono što će još biti korisno da imate uz sebe su manje kese za odlaganje smeća, zatim gumice za kosu, štipaljke za kosu, sredstvo za dezinfekciju, pakovanje hirurških maski, zatim knjiga ili neki časopis za slobodno vreme u porodilištu, telefon i punjač.

Informer

 

Novca treba da imate uz sebe, za poneku sitnicu koja može da se kupi u bolničkom kompleksu. Za tu namenu bolje je pripremiti gotovinu.

Po Informer računici, koja obuhvata i malu i veliku torbu za porodilje, kao i neophodne stvari za bebu opremanje za postporođajni period u bolnici košta najmanje 17.000 dinara, a najviše 41.000 dinara.

Šta je potrebno za bebu?

Osim svih ličnih i higijenskih stvari za mamu, u porodilište treba da ponesete i stvari za bebu. Jer, beba je ipak u fokusu pažnje. Odeću za bebu ne treba da nosite, bebe oblače benkice i garderobu iz porodilišta.

Na dan kada budete izlazili iz porodilišta, biće Vam potreban set odeće za bebu, sa kapicom i nosiljkom, u kojoj ćete je izneti iz porodilišta. Takođe ponesite tanje ili deblje ćebence za pokrivanje bebe, u zavisnosti od godišnjeg doba.

Informer

 

Za bebu obavezno morate poneti pakovanje pelena, i to najmanju veličinu. Preporuka je da izabarete pelene napravljene od fine celuloze, bez dodate štetne hemije, boja, losiona, alergena, jer takve pelene neće irirtirati bebinu kožu.

Osim pelena, ponesite i kremu za negu pelenske regije, najbolje je da bude prirodna, od organskih sastojaka, bez parfema i drugih alergena.