30.08.2023.

11:41

Foto: RGZ

Vesti

Srbija privlačnija za investitore! BIS uvrstio RGZ indeks cena u svoj globalni izveštaj

To je odlična vest za Srbiju jer tako postaje atraktivnija i privlačnija za ulaganje investitora u tržište nepokretnosti.

Odluka BIS-a pokazuje da je tržište nekretnina u Srbiji transparentno, pouzdano i predvidljivo, što je važno za sve koji planiraju da investiraju u Srbiju. Ovim se potvrđuje da Srbija prati dešavanja na tržištu nepokretnosti na kredibilan i transparentan način pa građani mogu koristiti Izveštaje o tržištu nepokretnosti Republičkog geodetskog zavoda za donošenje informisanih odluka o kupovini, prodaji ili iznajmljivanju nekretnine, a privreda za planiranje investicija, razvoja i poslovne strategije.

Uvođenje indeksa cena nepokretnosti RGZ-a u BIS-ov portfolio pokazatelja tržišta nepokretnosti podržava privredni rast i održivu ekonomiju u Srbiji.

Osnovna uloga BIS-a je da podstiče međunarodnu monetarnu i finansijsku saradnju i posreduje u finansijskim transakcijama između centralnih banaka. Sedište joj je u švajcarskom Bazelu i poznata je kao "banka centralnih banaka". Njena uloga uključuje promociju globalne monetarne i finansijske stabilnosti.

Ovaj uspeh Srbije je rezultat odlične saradnje Narodne banke Srbije i Republičkog geodetskog zavoda. Takođe, ovo je i dokaz uspešne reforme Republičkog geodetskog zavoda koju Vlada Srbije sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom kroz projekat "Unapređenje upravljanja nepokretnostima u Srbiji".