04.09.2023.

17:00

Foto: Shutterstock

Vesti

Raste strah od groznice Zapadnog Nila! U Srbiji registrovana 62 slučaja zaraze!

Kako se navodi, od ukupnog broja obolelih u Beogradu je registrovano 16 osoba, u Južnobačkom okrugu 17, u Zapadnobačkom sedam, Sremskom šest, Južnobanatskom četiri, Srednjobanatskom tri, Severnobačkom dva, Kolubarskom dva, Nišavskom dva i po jedan slučaj u Severnobanatskom, Mačvanskom i Pomoravskom okrugu.

Način prenošenja

Iz "Batuta" podsećaju da je groznica Zapadnog Nila sezonsko oboljenje koje se prenosi ubodom zaraženog komarca i ne može se preneti među ljudima putem kontakta.

U retkim slučajevima infekcija može da se prenese putem transfuzije zaražene krvi, transplantacijom tkiva i organa i vertikalno sa majke na dete (transplacentarno i tokom dojenja).

Simptomi groznice

Kod oko 80% zaraženih osoba infekcija protiče asimptomatski. Oko 20% inficiranih osoba ima blagu kliničku sliku u vidu groznice, glavobolje, mučnine, povraćanja, ređe se javlja otok limfnih žlezda ili pojava ospe na koži grudi, leđa ili stomaka.

Pomenuti simptomi prolaze u toku nekoliko dana, a u retkim slučajevima mogu trajati i više nedelja.

Kod jednog obolelog na 150 inficiranih dolazi do razvoja teške kliničke slike sa znacima upale mozga (encefalitis) ili upale moždanica i kičmene moždine (meningitis), odnosno neuroinvazivnog oblika bolesti.

Tada u kliničkoj slici, pored groznice i glavobolje, dolazi do pojave ukočenosti vrata, stupora, dezorjentacije, kome, tremora, konvulzija, mišićne slabosti i paralize. Ovi simptomi mogu da traju nekoliko nedelja, sa mogućim trajnim neurološkim oštećenjima.