07.09.2023.

16:15

Foto: S.K.

Vesti

Ministar odbrane Miloš Vučević otkrio spomenik dobrovoljcu Janošu Rauku! Ratni saborci ne zaboravljaju poginule heroje u zločinačkoj NATO agresiji!

Pored Janoša , u smrtonosnom napadu američkih zlotvora iz "Apača", tada je poginulo još nekoliko vojnika i dobrovoljaca, kao i komandir karaule Useini Behljulj, vodnik prve klase, rodom iz obližnje Gore.

- Dvadest četri godine ovaj junak nije imao svoj spomenik, jer porodica koja je ostala iza njega nije imala materijalnih sredstava da to uradi. Na našu inicijativu, grad Sombor se odazvao da pomogne u podizanju spomenika na groblju i spomen ploče u dvorištu škole - kažu za Informer u tom udruženju ratnih veterana iz 1999. godine, nekadašnjih vojnika i starešina 549. motorizovane brigade, cije je sedište bilo u Prizrenu, a kojom je komandovao pokojni general-major Božidar Đelić.

Posle odavanja počasti, spomen ploču su otkrili potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Miloš Vučević, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mile Karanović, gradonačelnik Sombora Antonio Ratković i predstavnik  Udruženja Herojske 549. brigade "Car Dušan Silni".

Spomenika je podignut u dvorištu Osnovne škole "Nikola Vukićević" u Somboru, koju je nekada Janoš Rauk pohađao.

- Ratni saborci ne zaboravljaju velika dela svojih heroja koji su časno i pošteno branili svoju zemlju. Večna ti slava junače - poruka je ratnih saboraca poginulom junaku Janošu iz Sombora.

Za vreme NATO agresije na SR  Jugoslaviju, Janoš se kao dobrovoljac borio u sastavu 55. graničnog bataljona iz Prizrena, koji je tokom rata 1999 godine, bio u sastavu 549. motorizovane brigade.

Karaula

Karaula je napadnuta helikopterima AH - 64 "Apač", tačno u 1:30 sati psole ponoći. Stražar je bio u rovu i videvši helikoptere, krenuo je da puca iz mitarljeza.Verovatno su detektovali odakle dolaze pucnji i osuli su paljbu na njih. Tom prilikom su poginula tri vojnika. Behljuj bio ispod karaule u pomoćnom objektu, začuo je vojnika i u tom momentu shvatio da je karaula gađana. Zaputio se ka karauli, da spašava svoje ranjene vojnike. Kako je zakoračio u karaulu, krenuo je drugi nalet helikoptera i tada je poginuo. Iz sebe je ostavio suprugu i dvoje maloletne dece - posvedočio je jedan od prijatelja poginulog vodnika Behljulja i dodao da su posle napada prizori oko karaule bili užasni.