10.09.2023.

16:30

Foto: Shutterstock

Vesti

Sedmicu pred nama obeležiće tropske temperature! Septembar topliji za sedam stepeni od proseka! Evo kada stiže promena vremena!

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da se u Srbiji i narednih dana očekuje veoma toplo i pravo letnje vreme.

- Maksimalna temperatura u ponedeljak biće slična današnjoj, u većini predela oko 30-31°C. U utorak će biti još toplije, maksimalna temperatura od 30 do 34°C. Najtoplije će biti u sredu, kada će se temperatura lokalno peti do 35°C, a u većini predela biće do 33-34°C - kaže Đurić i dodaje da će jutra biti sveža, u dolinama i kotlinama i sa maglom, a tokom dana biće veoma toplo.

Dakle, narednih dana biće toplije i za pet do sedam stepeni, s obzirom na to da je prosečna temperatura za sredinu septembra od 23 do 27°C.

Četvrtak i petak doneće prolazno pogoršanje vremena. Očekuje se prodor oslabljenog hladnog fronta i pad temperature vazduha, uz severozapadni vetar.

- Četvrtak i petak doneće i oblačnost sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, ali se ne očekuju značajnije padavine. Maksimalna temperatura biće u četvrtak od 25 do 30°C, a u petak od 25 do 29°C. Iako će dani biti vrlo topli, noći i jutra biće vrlo ugodni i sveži, uz temperature od 8 do 16°C, u Beogradu od 16 do 18°C - napominje meteorolog i ističe da se lokalno ponedge očekuju nešto izraženiji grmljavinski procesi, ali nema opasnosti od jačih oluja, poput onih tokom leta.

Za vikend se očekuje poboljšanje vremena, još ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

- Kiša će padati uglavnom na jugu i istoku Srbije i to u brdsko-planinskim predelima. Maksimalna tempetratura u subotu biće od 25 do 29°C. Međutim, sunčano i toplo biće drugog dana vikenda, uz temperature od 26 do 30°C - priča Đurić.

Oko 18. septembra ponovo se očekuje povratak letnjih temperatura, uz vrednosti preko 30°C.