12.09.2023.

14:05

Foto: Printskrin/ RTS

Vesti

Znaće kako da postupe sa nasilnim pacijentima: Medicinari VMA uče o boljoj komunikaciji

Načelnik VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević istakao je da su sve aktivnosti zdravstvenih teničara pod lupom javnosti i to ne uvek u najboljem svetlu, a nažalost ne uvek i kada je to potrebno.

On je dodao da medicinske sestre i tehničari upravljaju i vremenom i komunikacijama i stresnim okolnostima, ali potajno, kao i da je veoma teško podnositi veliki teret, a u isto vreme biti dostojanstven predstavnik poziva koji je odgovoran za većinu nege i oporavka pacijenta.

- Komunikacija sa različitim prirodama pacijenata, razvojem oboljenja, perspektivom oporavka, samo su neki od izazova i mogućih scenarija tokom kojih su nepredviđeni događaji naša tužna realnost - rekao je dr Vukosavljević.

U cilju prevencije i svođenja neželjenih događaja na najmanju moguću meru, a ujedno i poboljšanja odnosa zdravstveni radnik - pacijent, predavanja namenjena zdravstvenim tehničarima i svim zainteresovanim pripadnicima VMA održale su doc. dr Vesna Tepšić Ostojić i prof. dr Zvezdana Stojanović iz Klinike za psihijatriju VMA.

Teorijska obuka o načinima i procesima komunikacija, upravljanju emocijama, principima asertivne komunikacije nastaviće se u narednom periodu edukacijom zaposlenih u VMA kroz radionice i praktične primere.