16.09.2023.

13:42

Foto: Shutterstock

Vesti

Od ove opake bolesti godišnje oboli oko 500 Srba! Izaziva anemiju, udara na bubrege, od nje "pucaju" čak i kosti

U Srbiji se svake godine dijagnostikuje oko 500 novih pacijenata, od toga 40 odsto obolelih su mlađi od 65 godina, koji predstavljaju radno sposobnu populaciju.

Ukoliko se bolest otkrije na vreme i krene se sa adekvatnim lečenjem, sprečavaju se komplikacije bolesti i pacijentima se pruža mogućnost za normalan i kvalitetan život.

Profesor dr Jelena Bila, predsedavajuća Aktiva za multipli mijelom Srpskog lekarskog društva (SLD) navodi da je za obolele od multiplog mijeloma ovo izuzetno važno, jer podrazumeva personalizovan terapijski pristup.

- To podrazumeva da je terapija prilagođena profilu svakog pacijenta, uključujući njegov klinički status, ali i biološke karakteristike same bolesti. Mi nastojimo da da pratimo evropske smernice u lečenju multiplog mijeloma u cilju postizanja najboljih rezultata i produženja života naših pacijenata. Potreba za dostupnošću visoko efikasnih savremenih lekova u multiplom mijelomu je velika, posebno kada se govori o pacijentima kojima se bolest vratila. Oko 30 odsto obolelih ima bolest visokog rizika i njima je u našoj zemlji potrebno omogućiti lečenje novim terapijama, inovativnog mehanizma delovanja, koje u kombinaciji sa već dostupnim lekovima odlažu vreme do pogoršanja i progresije bolesti i značajno produžavaju životni vek u odnosu na trenutno dostupne - naglašava prof. dr Bila. 

Informer

 

Sa njom je saglasan i prof. dr Predrag Đurđević, rukovodilac Klinike za hematologiju Univezitetskog kliničkog centra Kragujevac.

Na pitanje kakve sve posledice izaziva ovo oboljenje, odgovara:

- Kod većine pacijenata se javlja anemija koja za posledicu ima pojavu malaksalosti, zamora i ubrzanog srčanog rada i posledičnog srčanog popuštanja. Koštani bol se javlja jer u multiplom mijelomu dolazi do razgradnje kostiju, one postaju tanke i može doći do preloma prilikom pada ili spontano. Učestale infekcije su takođe jedan od znakova multiplog mijeloma, kao i bubrežna slabost. Zato savetujemo da se jednom do dva puta godišnje urade laboratorijske analize krvi, i doneti izabranom lekaru na uvid - ističe prof. dr Đurđević.