22.09.2023.

13:07

Foto: Informer

Vesti

Korona se širi, dupliran broj zaraženih! Poznati infektolog otkriva gde su maske obavezne i kako se leči novi soj

Na nedeljnom nivou registrovano je 2.803 obolelih, što je više od 400 zaraženih dnevno i što je, upozoravaju lekari, nagli porast u odnosu na predhodnu sedmicu!

Prema njihovim rečima, još uvek se ne razvijaju teške kliničke slike koje zahtevaju bolnička lečenja, a glavni simptomi su glavobolja, malaksalost i temperatura...

Infektolog prof. dr Žarko Ranković kaže za Informer da je sada najvažnije da sledimo savete struke i da se ponašamo odgovorno kako bi zaraza i dalje bila pod kontrolom.

- Primetan je porast broja obolelih, ali za sada nema mesta panici. Simptomi su identični kao i kod drugih respiratornih infekcija, pa je sada teško i razlikovati o čemu se radi. Svakako, ukoliko imate tegobe poput glavobolje, malaksalosti, povišene temperature, bolova u telu, grlu ostanite kod kuće. Uzimajte čajeve, voće, povrće, sredstva za prehladu, ali nikako antibiotike na svoju ruku. Ukoliko se stanje pogorša, potražite pomoć lekara. Dok ugrožene kategorije kao što su stariji od 65 godina, hronični bolesnici i trudnice kod lekara moraju otići odmah po dobijanju simptoma - napominje prof. dr Ranković.

Informer

 

Na pitanje da li i dalje moramo da se testiramo kada se pojavi sumnja na kovid, odgovara:

- To zavisi od odluke koju donese Republičko telo. Svakako za one kojima to zaista bude potrebno, lekari će uraditi test. Zato je savet da budemo odgovorni, da ne idemo u kolektive prehlađeni i da se nose maske u zatvorenim objektima, sa mnogo ljudi. Pogotovo oni koji su osetljivog zdravlja!