26.09.2023.

15:06

Foto: Informer

Vesti

Meteorolog Ivan Ristić otkriva kakvo nas vreme čeka: Leto se ne predaje, a evo kada stiže prvo zahlađenje!

Meteorolog Ivan Ristić kaže da zbog oslabljenog uticaja visinskog ciklona biće sve manje oblaka, a sve više sunca.

- Duvaće slab povremeno umeren istočni i jugoistočni vetar. U zapadnu i jugozapadnu Evropu ponovo stiže afrički aniciklon nazvan APOLON i donosi prave letnje temperature u Španiji maksimumi će se kretati oko 35 stepeni - napisao je Ristić na svom Fejsbuk profilu.

Prema njegovim rečima, u nedelju, 1. oktobra sa severozapada nam dolazi prolazno naoblačenje i manje osveženje.

- Vetar umeren severozapadni. Zatim od ponedeljka, 2. oktobra do četvrtka, 5. oktobra prema nama jača afrički anticiklon i donosi postepeni porast temperatura, biće pretežno sunčano i toplo sa najvišim dnevnim temperaturama od 25 do 29 stepeni - kaže Ristić.

Tokom sledeće nedelje počinje postepena promena sinoptičke situacije iznad cele Evrope.

- Jača na Atlantiku AZORSKI anticiklon uz formiranje termobaričkog grebena koji će usloviti da hladan artički vazduh krene prema evropskom kontinentu. Pogoršanje vremena, naoblačenje sa kišom, pojačanim severozapadnim vetrom i padom temperature za oko 10 stepeni očekujemo u drugoj polovini sledeće nedelje najverovatnije u dane sledećeg vikenda 7. i 8. oktobra - ističe meteorolog i dodaje da će hladniji period potrajati do sredine oktobra, kada će početi sa malim zakašnjenjem i miholjsko leto!