30.09.2023.

14:50

Foto: Informer

Vesti

Ove godine obaramo rekord po prihodima od turizma: Zarada od domaćih i stranih gostiju viša od 2,5 milijarde evra?

Na to ukazuju i aktuelni statistički podaci, ali i očekivanja izneta uoči i tokom obeležavanja Svetskog dana turizma, 27. septembra.

Od januara do avgusta ove godine našu zemlju posetilo je za četvrtinu više stranih gostiju, a interesantno je da se broj „stranaca“ i domaćih gostiju gotovo izjednačio i da je Srbijom ove godine putovalo ukupno oko 2,8 miliona turista, od kojih su polovina stranci, kažu aktuelni podaci Republičkog zavoda za statistku (RZS).

Informer

Nedavno završeni 13. Turistički forum bio je prilika da se sumiraju rezultati ovogodišnje sezone, ali i da se podseti na 2022. godinu kada je, prema izjavama domaćih zvaničnika, po prvi put postignut rekord od 2,5 milijarde evra prihoda od turizma.

Prošle godine, prema podacima RZS, u našoj zemlji ostvareno je 12,25 miliona noćenja turista, od kojih su gotovo pet miliona noćenja ostvarili stranci. Najviše ih je noćilo u Beogradu i Novom Sadu, dok su u banjskim i planinskim mestima domaći posetioci i dalje češći gosti.

Koje su top destinacije

Direktorka Turističke organizacije Srbije Marija Labović je na ovogodišnjem Turističkom forumu iznela podatak da je, prema podacima Evropske turističke komisije, za prvih pet meseci ove godine Srbija prva po rastu noćenja inostranih turista. Iako se „top destinacije“ u Srbiji po izboru domaćih i stranih gostiju godinama ne menjaju, naš sagovornik ističe da se pomak ipak desio i da je u prvih pet destinacija ušao grad Niš, pre svega zbog – aerodroma. Podaci o poseti tokom osam meseci ove godine kažu da je u domaćim banjama bilo 28 odsto stranih gostiju više nego prošle godine, dok je čak 30 odsto više stranaca posetilo naše planinske centre. U „ostalim mestima“ bilo je 25 odsto više stranaca i 16 odsto više domaćih turista.

Informer

Takođe, u 2022. godini je prihod od turizma, prema rečima predsednika Srbije i drugih zvaničnika, dostigao 2,5 miljarde evra, dok se Ministarstvo turizma i omladine nada da će ove godine taj rekord biti oboren i da će prihod iznositi oko tri milijarde evra.

„Sve ovo govori u prilog tome da je Srbija dobro pozicionirala svoju turističku ponudu i pre izbijanja pandemije, kao i da se taj trend nastavlja. Međutim, ono o čemu moramo da vodimo računa je da toliko veliki procentualni pomaci neće biti mogući narednih godina, pošto već krećemo od dosta dobre pozicije, pa treba da se naviknemo i na jednocifreni rast“, ističe Aleksandar Seničić.

On smatra da su ostvareni finansijski rezultati jako dobri.

„Ukoliko bi mogli da ostanemo na tome, ili nekoliko procenata gore-dole u narednih pet do 10 godina, to bi mnogo značilo“, kaže Seničić.