04.10.2023.

16:41

Foto: Insajder

Vesti

Počele prijave za kredite i stipendije! Evo koji su uslovi i ko ima pravo na novac

Prijave za studenata za tri vrste studentskih stipendija, kao i za studentske kredite, koje dodeljuje Ministarstvo prosvete u cilju podsticanja najboljih da nastave školovanje sa visokom postignućima, počele su 2. i traju do 31. oktobra.

Ministarstvo prosvete dodeljuje stipendije redovnim studentima državnih visokoškolskih ustanova koji nisu u radnom odnosu, a koji u položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 9,00. Mesečni iznos stipendije je 13.000 dinara i isplaćuje se u 10 jednakih mesečnih rata.

Prijava je počela i za stipendije za nedostajuća zanimanja u prosveti.

Pravo da se prijave na Konkurs imaju studenti državnih visokoškolskih ustanova, koji su u tekućoj školskoj godini upisani prvi put u drugu ili treću godinu studija prvog stepena na studijskim programima oblasti matematike, fizike, informatike, srpskog, engleskog i nemačkog jezika.

Uslov je i da kandidati nisu gubili nijednu godinu tokom studija, da su položili sve ispite iz prethodnih godina studija i postigli prosečnu ocenu najmanje 7,50.

Takođe, počela je prijava i za stipendije izuzetno nadarenim studentima državnih fakulteta. Ove stipendije se dodeljuju od treće godine studija, odnosno sa ostvarenih 120 ESP bodova. Ali, i za studentske kredite!

Sve potrebne informacije možete naći na sajtu Ministarstva prosvete.