07.10.2023.

13:31

Foto: Shuterstock

Vesti

Ovo su planovi Slovaka za novi pogon u Srbiji: Ulaganja u giga fabriku baterija u Ćupriji, 2 milijarde evra

On je dodao da je odlična vest za stanovnike Ćuprije i centralne Srbije najava slovačke kompanije Inobat da će u Ćupriji graditi fabriku za proizvodnju i reciklažu električnih baterija za automobile.


Ipak, Erić kaže da potpisivanje Memoranduma o saradnji ne znači automatski i realizaciju projekta.
- Mi smo dobili pismo o namerama slovačke firme Inobat, a takva pisma o namerama mi stalno dobijamo od raznih kompanija. Ono što je dobra vest jeste da su oni dali tu informaciju da će investirati u naš grad - rekao je Erić u izjavi medijima.

Erić dodaje da ima i nekih negativnih informacija vezanih za taj projekat.

- One se tiču nivoa subvencija, zatim da li je Rio Tinto povezan sa njima. Ono što mi možemo da kažemo jeste da nivo investicija koji oni žele prelazi nekoliko milijardi. Naravno da će ih država podržati subvencijama. Te subvencije biće u standardima Evropske unije i po zakonima Republike Srbije. Što su veće subvencije to znači da neko više investira - kazao je Erić.

Izvršni direktor Inobata Marian Bocek je ranije izjavio da su izabrali Ćupriju kao drugu Inobatovu lokaciju zbog njene gostoljubive lokalne zajednice i praktične i proaktivne opštinske vlasti. Erić navodi da Ćuprija ima najveću industrijsku zonu u tom delu Srbije.

Informer

- Imamo više od 700 hektara industrijske zone Dobričevo, uz sam auto put, što je pogodno za investitore. Mi smo 2018. i 2019. godine imali razgovore sa Folksvagenom. Naša želja je da osim proizvođače baterija imamo i proizvođače električnih automobila - rekao je Erić.

U Memorandumu o razumevanju navodi se da će Srbija investiciju podržati sa 419 mil EUR i da će fabrika poštovati sve ekološke standarde koji važe u našoj zemlji isto kao i u Evropskoj uniji.

- Ova investicija imaće veliki uticaj na bruto domaći proizvod. Naravno da će fabrika raditi po standardima EU. Takva ista fabrika postoji u Slovačkoj, ista fabrika biće u Španiji i nadam se i u Ćupriji - kazao je Erić.

Erić je još dodao da je Memorandum o saradnji potpisan, ali da se konkretizacija projekta tek očekuje.