08.10.2023.

06:48

Foto: informer tv

Vesti

Rezultati Informer ankete odlučili! Evo kakvu bistu dobija deda Đorđe! (FOTO)

Naši verni čitaoci imali su priliku da učestvuju u odabiru biste deda Đorđa putem Informer ankete

Vlasnik livnice Slobodan Jeremić kaže da je poklon-bista najmanje što mogu da učine u čast deda Đorđa, ali i njegovog dede i oca, koji su decenijama čuvali groblje na Zejtinliku.

-  Nakon što su čitaoci Infromera izaberali pobednika, mi krećemo u realizaciju postavljanja biste. Stupićemo u kontakt sa pobednikom, pripremiti svu papirologiju kako bi bista bila otkrivena na godišnjicu Đorđeve smrti. To zaslužuje čovek koji je ceo svoj život posvetio čuvanju srpske istorije i tradicije, baš kao i čitava njegova porodica. Odlučili smo da poklonimo tu bistu i učinimo jedan human gest da bismo ga sačuvali od zaborava - rekao je Jeremić.

U ovom takmičenju, čitaoci su imali priliku da glasaju za jedan od četiri predloga biste deda Đorđa. Pobedu je odneo predlog vajara Ljubomira Lackovića.

Informer

 

Podsetimo, čuvar Zejtinlika Đorđe Mihailović (96) sahranjen je 6. jula, pored svog oca Đure i dede Save, na srpskom vojnom groblju u Solunu, uz sve počasti i himnu "Bože pravde". Deda Đorđe, koji je više od šest decenija čuvao 8.000 grobova srpskih vojnika, po svojoj želji sahranjen je u staroj srpskoj uniformi sa šajkačom, od koje se nije odvajao, a njegovo ordenje i odlikovanja nosili su gardisti Vojske Srbije.