08.10.2023.

12:46

Foto: Reuters

Vesti

Apel konzula Srbije u Izraelu! Evo koliko još naših državljana čeka na evakuaciju!

Nikolić je  rekao da je danas jedan avion Er Srbije sa srpskim putnicima sleteo u Beograd, da su za ponedeljak i utorak planirana još dva leta, te da je za evakuaciju zainteresovano 35 hodočasnika i 110 državljana, koji nisu rezidentni.

- Čine se posebni napori da se organizuje, s jedne strane, jedan dodatni let, a s druge strane, da se koriste što veće letelice, ne bi li kapacitet sedišta bio proporcionalno veći - naveo je Nikolić.

On je apelovao na sve državljane Srbije koji se nalaze u Izraelu da se u punoj meri pridržavaju svih naredbi i uputstava, i dodao da oni mogu da se obrati ambasadi Srbije u Izraelu.

Govoreći o situaciji u Izraelu, Nikolić je rekao da je protekla noć u centralnom delu i južnom okrugu koji su udaljeni od linije razdvajanja od Pojasa Gaze "prošla mnogo mirnije, bez raketa i sirena".

- Trenutno je aktuelno preostalih šest žarišta od početnog 21. Ona su uglavnom locirana uzduž linije razdvajanja - naveo je konzul.

Prema podacima Crvenog krsta, navodi Nikolić, najmanje je 300 Izraelaca poginulo, 1.864 je ranjeno, od čega 345 teško.

Naveo je da je 100 Izraelaca kidnapovano i da nije jasno u kom su stanju i koliko je živih među njima.

- To je posledica prodiranja u urbana naselja Izraela, ali i u kibuce duž linije razdvajanja - rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, mere su rigoroznije u oblastima koje su bliže Pojasu Gaze, a osnovni cilj izraelskih snaga je da se ugase i preostala žarišta.

- Nema nikakve sumnje da ulazimo u izuzetno izazovan bezbednosni period - naveo je počasni konzul Srbije u Izraelu.

Komentarišući atmosferu u izraelskoj javnosti, Nikolić je istakao da svi mediji oštro kritikuju vojne i bezbednosne propuste, kao i da vlada ogorčenje. Kazao je da opozicija deluje solidarno i odgovorno, te da se ne vodi nikakva politička polemika.