09.10.2023.

15:58

Foto: Tanjug

Vesti

"Raketiranje je bilo blizu nas, pucalo je na sve strane!" Doktor Tomica Kostić o užasima koje je preživeo u Izraelu!

Vanrednim letom „Er Srbije“ grupa od 55 hodočasnika, među kojima je i Kostić, došla je u Srbiju noćas, a poleteli su sa aerodroma u Tel Avivu, samo desetak minuta nakon što je ta vazdušna luka bombardovana.

Kostić kaže da su u petak ujutru kada je krenulo bombardovanje, oni bili u Vitlajemu koji pripada Palestini. Imali su veliku sreću da otuda odu neposredno nakon što je izlazak iz grada zabranjen.

- Čule su se sirene i krenule eksplozije, ali su nas Palestinci uveravali da je sve u redu, da to nije neobično za tu zemlju. Međutim, sa vestima koje su stizale iz minuta u minut, uvideli smo da nije to nešto uobičajno. Pošli smo iz Vitlajema i to putešestvije do aerodroma trajalo je čitav dan. Prošli smo više kontrolnih punktova, tek uveče smo se „dočepali“ aerodroma. Tu je krenulo raketiranje, pa su nas ljudi iz aerodromske kontrole uveli u sklonište - kazao je Kostić.

Informer

Prema njegovim rečima, na aerodromu je bila velika gužva jer su svi komercijalni letovi otkazani, a brojne države su počele da šalju avione za evakuaciju svojih građana.

- Kada smo ušli u aerodrom relativno je bilo bezbedno, raketiranja su bila u okolini. Tada smo krenuli u ofanzivu organizovanja našeg povratka. Zahvalni smo svima koji su se uključili u organiozovanje leta kojim smo se vratili u Srbiju – našem konzulatu, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, nadležnim ministarstvima, patrijarhu Porfiriju, vladiki niškom Arsenijem sa kojim smo sve vreme bili u kontaktu - istakao je Kostić.

On je kazao da za sve vreme koje su proveli na aerodromu nije bilo straha i panike i nije bilo potrebe da on kao lekar intervenište.

- Svi su pokazali smirenost, a ponajviše naši maturanti iz niške Bogoslovije, njih 13, koji su bili prava svetla tačka. Oni su bili sjajni, možda su pokazali i najveću pribranost - izjavio je Kostić.

Prema njegovim rečima, pokloničko putovanje u Izrael i obilazak Svete zemlje i svetinja, grupe od 84 hodočasnika iz Srbije krenulo je 30. septembra, na čelu sa vladikom niškim Arsenijem i vladikom topličkim Ilarionom, a u organizaciji Srpske pravoslavne crkve.