10.10.2023.

11:12

Foto: printskrin/instagram/192_rs

Vesti

Potraga za krijumčarima egzotičnih životinja: Ko je umešan u slučaj lavice Kikice?!

Policijska Uprava u Subotici, po nalogu OJT Subotica, intenzivno radi na prikupljanju činjenica vezanih za pronalazak mlade lavice Kike, saopštila je za Livija Panić Miletić, glavni javni tužilac OJT Subotica.

- U toku su pretresi dve lokacije za koje se sumnja da su u njima držane životinje koje su nelegalnim putem ušle na teritoriju Srbije, odnosno sumnje da se u tim prostorijama nalaze životinjske vrste zaštićene posebnim CITES Konvencijama. Prema dosadašnjim saznanjima, najmanje dvoje lica je učestvovalo u ovim nelegalnim radnjama, prikupljanje podataka se nastavlja - kaže Panić Miletić.

Borila se kao prava lavica, ali nije izdržala

Podsetimo, Kikica je nađena u stanju potpune izgladnelosti i neuhranjenosti. Laboratorijski nalazi su utvrdili još mnogo tegoba i imala je prelome na nogama zbog čega je i operisana. 

Nije prepoznavala meso kao hranu, i pored, velikog truda nadležnih u Zoološkom vrtu Palić da je povrate u život, ali i stranih eksperata, nažalost, njeni organi su počeli da otkazuju i ona je u petak oko 21 sat uginula.

Iz Zoološkog vrta Palić su saopštili da je slučaj lavice Kiki pokazao koliko velika ljudska nemarnost pre aživotinjama.

- Dokle god postoje ljudi koji kupuju divlje životinje iz zabave, bez provere uslova za držanje i svesti da moraju da imaju dozvolu za držanje dobijenu isključivo od Ministarstva zaštite životne sredine, u naša prihvatilišta stizaće ptice odsečenih krila sprečene tako da pobegnu, ptice ulepljenih kljunova da ih niko ne bi čuo, životinje različitih vrsta koje ostaju bez vazduha u kutijama u kojima su skučene, pa i takve poput male lavice - napominju iz zoo vrta.