10.10.2023.

15:42

Foto: Zoran Sinko

Vesti

Vesić: Raspisan javni poziv za zelene stanice sa elektropunjačima na auto-putevima

- Na ovaj način reagujemo na potrebu da se na državnim putevima postavi veći broj elektro-punjača za punjenje električnih automobila kao i na zahteve da se postojeća odmarališta bolje urede, budu čistija i onima koji se zaustave pruže više sadržaja - objasnio je ministar Vesić razloge zbog čega se postavljaju punjači i dodao da je "poslednji trenutak da se srpski putevi opreme punjačima za električna vozila jer kako u Evropi ima sve više ovakvih vozila pre svega strani vizači počeće da zaobilaze naše puteve".

Informer

 

Prema rečima ministra Vesića, u Srbiji u ovom trenutku ima oko stotinu punjača za električne automobile na putevima što je 64 puta manje nego Nemačka. U julu ove godine u Srbiji je registrovano za 20 odsto više električnih automobila nego u istom mesecu prošle godine. U Nemačkoj u ovom trenutku ima oko 1.1 milion električnih vozila odnosno 0,013 vozila po glavi stamovnika dok Srbija ima 1.700 registrovanih električnih vozila ili 0,00025 vozila po stanovniku.

- Najčešće pominjani razlog zašto u Srbiji nema više električnih vozila je nedostatak infrastrukture i punjača i zato smo se kao Ministarstvo odlučili na ubrazano postavljanje ove infrastrukture. Neophodno je da budemo konkurentni jer će u Nemačkoj do 2030. godine biti 15 miliona električnih vozila ili 0,2 vozila po stanovniku - rekao je ministar Vesić.

Završena rekonstrukcija Kraljeve česme! Vesić: Ponosan sam (FOTO)

On je dodao da sličan trend postoji u u drugim zemljama pa je to broj električnih automobila premašio brojku od pola miliona osim u Nemačkoj u još tri evropske zemlje – Velikoj Britaniji (640.000), Francuskoj (605.000) i Norveškoj (603.000), dok je u Evropskoj uniji u 2021. godini 8.3 odsto novoregistrovanih automobila bilo eletrično a u 2022. godini se ovaj udeo popeo na 12.1 odsto. U 2022. godini Norveška je bila lider jer su 4 od 5 novoregistrovanih automobila bili električni! U svetu je 2022. godine prodato više od deset miliona električnih automobila, a očekuje se da u ovoj godini bude prodato 14 miliona.

- Srbija mora da drži korak sa Evropom i da postane lider na Balkanu kada je u pitanju e-mobilnost i zato ovaj tender. Recimo u EU postignut je dogovor da do 2026. godine na svakih 60 kilometara na auto-putevima budu postavljeni punjači za električne automobile. Posle izbora za ministra saobraćaja, građevinarstva i infrastrukture  obećao sam da će jedan od prioriteta ministarstva na čijem sam čelu biti jačanje infrastrukture za električna vozila. Zato smo izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji dali obavezu da se na postojećim pumpama na auto-putevima postave na određenom broju mesta za punjenje goriva punjači za električna vozila o čemu će Ministarsttvo u narednom periodu u saradnji sa Agencijom za energetiku doneti Pravilnik kao i obavezu da se prilikom izgradnje stambenih i poslovnih objekata postavljaju punjači za električna vozila u garažama. U narednom periodu predložićemo posebno obeležavanje električnih vozila kako bi mogla da ostvaruju pogodnosti kao što su niža cena putarine i javnih parkinga i druge pogodnosti prilikom registracije - rekao je ministar Vesić.

Informer

 

Prema njegovim rečima, JP Putevi Srbije neće uložiti ni dinar u postavljanje zelenih stanica već će zaraživati od zakupa a procenjena vrednost investicije kompanije koja pobedi na tenderu oko 768.000.000,00 dinara. Rok za predaju ponuda je 21. novembar.

Vesić: Objavljen plan za "Osmeh Vojvodine", sledi dopuna za Srpsku Crnju!

Ministar Vesić je pozvao sve domaće i strane kompanije koje se bave postavljanje punjača za električna vozila za se prijave na tender i daju ponudu. Naglasio je da Putevi Srbije traže finansijera koji će uložiti u opremu koja će biti vlasništo puteva a finansije će moći da je koristi određeni broj godina uz plaćanje godišnje nadoknade Putevima. Po isteku tog roka Putevi Srbije nastavljaju da upravljaju izgrađenom infrastruktorom.