10.10.2023.

16:25

Foto: Pixabay

Vesti

Najviše se kupuju automobili kojima je vraćena kilometraža! Posebno rizični polovnjaci mlađi od 5 godina

„Opel” automobili koji su imali samo jednog vlasnika u Srbiji najčešće imaju promenjenu kilometražu – 15,3 odsto svih modela starosti do pet godina imaju vraćenu kilometražu. Za njima mnogo ne zaostaju ni „Porše” 14,8 odsto, „Reno” (11,3 procenata), „Fijat” (9,2) i „Audi” (8,9 odsto), pokazuju najnoviji podaci kar Vertickla. Istovremno prosečan automobil u Srbiji ima 45.207 kilometara na brojaču kilometara nakon jedne godine upotrebe, 95.515 nakon tri, i dobrih 141.636 kilometara posle pet godina godina.

Prema rečima stručnjaka za automobile Matas Buzelis, „neki kupci novih automobila uzimaju vozila uz saglasnost da ne pređu određenu kilometražu kako bi dobili bolje finansijske uslove ili smanjili svoje mesečne rate. Međutim, prevaranti obično ignorišu te sporazume i jednostavno vraćaju brojač kilometara unazad kako bi izgledalo da su se pridržavali pravila koja su dogovorili”.

Kako istražvinje pokazuje procenjuje se da automobil sa promenjenim brojačem kilometara može na kraju koštati kupca i do 25 odsto više. Kada je automobil star samo nekoliko godina, smanjenje cene od 1/4 može rezultirati velikim gubicima novca.

Inače, su na tržištu polovnih automobila u Srbiji, veoma su poželjni automobili starosti tri do pet godina. Većina pretpostavlja da će kupovina novijeg vozila zaštititi od prevare sa kilometražom, istraživanje koje je sprovela kompanija za obradu podataka o automobilima karVertikal otkriva da mnogi automobili starosti do pet  godina u Srbiji imaju vraćenu kilometražu.

Iako vozači više vole vozila koja su imala jednog vlasnika, 7,9 odsto svih automobila starosti do pet godina koji imalo je vraćenu kilometražu, što znači da vozači moraju biti oprezni kada traže polovno vozilo. Najveća šansa da se nabavi automobil sa promenjenim brojačem kilometara je kada se vozilo uveze iz inostranstva.

Tokom međunarodnih transakcija, podaci o brojaču kilometara često se gube. Budući da  različite zemlje ne razmenjuju detalje o transakcijama, prevaranti mogu da izmene očitavanja brojača kilometara bez rizika da budu uhvaćeni.