12.10.2023.

10:40

Foto: PHOTOMASTER

Vesti

Smeta im ćirilica: Uprava groblja u zadarskoj opštini traži da se ukloni nadgrobna ploča!

Šef komunalnog preduzeća, s druge strane, tvrdi da je cilj ćiriličnog natpisa provokacija, i da je to iritiralo i meštane pravoslavne vere.

- Službeno pismo u Republici Hrvatskoj je latinica, a neko drugo pismo javno može koristiti samo manjina koja čini 30 odsto stanovništva, što ovde nije slučaj - kaže Zdenko Kojić, direktor Vrsti Infrastrukture.

Kojić navodi kako se radi o porodici pokojnika koja živi u Holandiji, a poreklom je iz sela koje teritorijalno pripada Gradu Ninu, a čijim su meštanima Vrsti dopustile da se sahranjuju na njihovom groblju.

- To je za mene nepoštivanje Republike Hrvatske koja je praktički i njegova domovina. Jer otići i dati svim portalima u Srbiji taj naš dopis, a ne doći se raspitati ovde kod nas, da vidimo da probamo rešiti taj dopis, taj problem. Apsolutno smatram da je cilj provokacija jer je ovo iritiralo i meštane pravoslavne vere u Poljicima. Ne znam kakva bi odluka bila da je natpis na ćirilici postavio neko od stalnih meštana opštine - rekao je Kojić za RTL.

Meštanima ne smeta

Poljičanin Mojmir Marinković podseća da su se do osamdesetih godina prošlog vela pravoslavci i katolici sahranjivali na odvojenim delovima starog groblja.

- Kada je napravljeno novo groblje, podela više nije bilo. Groblje je zajedničko. Ćiriličnih natpisa nije bilo ni na starom groblju, jer se srpska zajednica u Poljicima uvek služila latinicom. Moglo je i bez toga. Mislim, pismo ovo ili ono, što ima veze? Ako pišemo ovako, pišemo. Uvek smo bili zajedno. I dan danas i posle tog rata smo zajedno u gostioni, evo pečemo rakiju ja i moj sused. Nikad nije bilo problema, čak ni u Domovinskom ratu. Ja sam isto bio branitelj, bio sam s tim ljudima, još je bilo pravoslavaca desetak - rekao je Marinković kojem se ne sviđa što se u zajednicu donosi nemir.

Informer

 

Jedan meštanka iz Vrsi kaže da ako ljudi žele da stave na ćirilici, da ne vidim problem.

- Ali, stvarno ne vidim. Mislim da je nije trebalo zabraniti. Ko zna da čita, pročitaće, ko ne zna, preskočiće - rekla je za RTL Višnja iz Vrsi, prenosi Index.

Njen sugrađanin Marinko razmišlja slično, iako dodaje da se radi o temi koja je uvek kontroverzna.

- Svako zaslužuje da ima nadgrobni spomenik kakav želi. Mislim da neko ko se sahranjuje u Hrvatskoj, može mu se pisati bilo kojim pismom, pa i ćirilicom - rekao je.

U Zadru spomenici i na ćirilici

U Zadru su ćirilični spomenici u pravoslavnom delu groblja i porodice pokojnika ih redovno obnavljaju na ćirilici, a tako traže i konzervatori.

- U osnovnom delu groblja za sada nismo imali nikakvih upita. A ako bismo ih dobili, o tome se uvek može razgovarati - kazao je za RTL Josip Krnčević, šef zadarskih Nasada koji upravljaju Gradskim grobljem.

Porodica pokojnika poručila je da spomenik u Poljicima ne želi da ukloni, pa nije poznato kako će se razrešiti spor u mestu gde nikada ranije nije bilo nacionalnih sporova.