16.10.2023.

09:03

Foto: Shutterstock/printscreen

Vesti

Odabrana je najlepša nova srpska reč! Evo šta ona predstavlja i koju tuđicu menja!

Za ovu reč opredelio se desetočlani žiri, ali zanimljivo je da je ona pobedila i na javnom glasanju. Pobedničku reč smislila je i na takmičenje poslala Dragana Albijanić iz Subotice.

Drugo mesto zauzela je reč prohujak, koju je predložio Miša Antonijević iz Jagodine, a predstavlja zamenicu za anglicizam flešbek. Ona nam govori da je reč o iznenadnom procesu koji čoveka vraća u prošlost.

Treća najlepša nova srpska reč je prikačica koju je poslao Miloš Mićović iz Beograda zamenjuje anglicizam "attachment" koji često koristimo u svakodnevnoj komunikaciji. 

- Ovu, tehnološkim napretkom, nametnutu englesku reč sva naša deca redovno koriste. Zašto bismo ih i kudili zbog otuđenja od maternjeg jezika, kada niko od nadležnih nije ni malim prstom mrdnuo za spasenje poljuljanih temelja srpskog jezika i kulture. Da se više ne bismo šetali širinom tuđih jezičkih polja, odakle ćemo, svako malo, ubrati poneku naizgled primerenu stranu reč, trebalo bi zastati na međi i budućim naraštajima sačuvati bogatstvo maternjeg jezika. Upravo zbog toga, moja precizno odmerena srpska reč (prikačica) kojom bismo istisnuli ovaj anglicizam (attachment) postaje mnogo bitnija od pukog prevoda nepoželjne tuđice - glasi obrazloženje.  

Duhoklonuće u značenju predstavlja određen vid depresije, a nastala je od dve reči: duh i klonuće. Ona zamenjuje tuđicu "depresija" i obuhvata u sebi suštinu njenog značenja koja je gubitak volje ili klonulost duhom. 

Među prvih deset reči za koje se opredelkio žiri su još i predlozi:

Smućak
Reč koju bih prijavio na konkurs zapravo nije moja već ju je slučajno smislila baka moje drugarice jer nije dobro čula šta smo rekli, ali ja tu reč i danas nakon godinu dana redovno koristim kao i neki moji prijatelji. Pomenuta reč je ?smućak?, a anglicizam koji zamenjuje je ?smuti/smoothie?. Mišljenja sam da je ova reč jako simpatična, a pritom i vrlo dobro predstavlja napitak od voća ?smućen? u blenderu. Cilj mog prijavljivanja ove reči je da ona naravno bude korišćena i možda jednog dana uvršćena u rečnik srpskog jezika.

* Susramlje
Fizička i psihička neprijatnost izazvana tuđim sramoćenjem ili nedostatkom samosvesti (eng. ?Cringe? - krindž). Inspirisano čestom pojavom definisanog osećaja i još češćom upotrebom engleskog krindža na društvenim mrežama.

* LasnolomnaBolešljiva, ranjiva.

* Otkazniti
Imam 11godina. Moja reč je OTКAZNITI a to znači prekinuti kaznu. Ja je koristim kada mi mama i tata prekinu kaznu i onda kažem drugu otkaznili su me mogu da igram igricu.

* Premisliti (eng. "overthink") - preterano razmišljati o alternativama i ishodima da se i odustaje od delovanja na osnovu prve pomisli o nečemu

*Uzrenje - introspekcija (gledati unutar sebe, sagledati sebe)

* Opazica - kao misao, kao komentar, recimo u primjeru: Ta njegova opazica nam je dobro došla i mi smo se njome poslužili...