19.10.2023.

19:48

Foto: Shutterstock/privatna arhiva

Vesti

U sedmoj deceniji se vole više nego ikad, a obišli su pola planete! Jelena i Radomir imaju neverovatnu ljubavnu priču! (FOTO)

Kad bi na papir stao svaki pređeni pedalj, metar i kilometar, sabrano delo u najmanje tri toma, moglo bi se napisati, sa isto toliko nebrojenih dogodivština, upoznatih i saslušanih ljudskih priča, sudbina, sreća i nedaća, lepih i zlih stvari, koje ljudsko biće mogu zadesiti, Jelena i Radomir, Raša Papić iz Zrenjanina, bili bi na svetu poznati. 

Jelena i Raša, iako to nerado za sebe govore, jedinstveni su i neponovljivi i nisu samo pustolovi i avanturisti, cikloturisti, bajkeri, planinari, nisu čak ni bračni partneri, mada su decenijama u skladnom braku, oni su, kako sami kažu, dve srodne duše, čvrsto spojene u tački zajedničkog bitisanja i to jednostavno, samo daljine, drumovi i stope u pesku koje ostaju iza, razumeju i znaju. 

Kada u Zrenjaninu nekome spomenete Jelenu i Rašu, bez oklevanja reći će Vam, a kapa dole, sjajni su, putuju, uživaju, voze bicikl i slatko snivaju…

- Jednostavno mi znamo svoj cilj i ka njemu težimo, a zar to nije nešto najlepše - pita se nekadašnji košarkaš i od nedavno penzioner Radomir Raša Papić, koji iako dobrano u sedmoj deceniji života, nema problem da sa klincima odugra basket u kraju, skokne do teretane na par desetina izvozanih kilometara na trenažnom biciklu.     

Informer

 

Kako navodi naš sagovornik, zajedno sa svojom lepšom polovinom do detalja planira svaki detalj putovanja.

 - Zajednički osmišljavamo svako putovanje, internet nam u poslednje vreme puno pomaže u prikupljanju bitnih informacija, GPS lokacija, a bez obzira na pomoć specijalizovanih portala i sajtova, obavezno kupimo i mapu, ma gde god da smo - ubacuje se u priču Jelena Papić, zaposlena kao vaspitačica u Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu.

Kako ističu, postoje neka putovanja koja su im se urezala u pamćenje kao najlepše iskustvo.

-  Zaista fenomenalan osećaj je ići do Santijaga, bili smo tamo više puta, najpre smo vozili bicikle od Malage, preko Gibraltara, Sevilje i celom dužinom Portugalije, a onda francuskom rutom, dugačkom 800 kilometara, kroz sever Španije, od Pirineja do Santijaga - uglas oduševljeno ističu Jelena i Raša, otkrivajući samo deo iz pune torbe planova, kao što su Mala Azija, Turska, Azerbejdžan, Gruzija, zatim Letonija, Estonija, Litvanija. 

Ostvarili su svoj prvi plan, obilazak čitave Evrope, a osvrnuli su se i na gastronomske specijalitete koje su isprobali tokom svoje avanture.

 -  Plan da zaokrižimo kontinentalni Evropu je ostvaren, kao i ostrva Sredozemnog mora Korziku, Sardiniju, Siciliju, sa svakog putovanja ostavljamo deo avanture duboko u škrinji naših duša, uz neodoljivi miris rano jutrarnjih kroasana u Izaliji, taze ispečenih kobasica u Nemačkoj, langoša i gulaša, perkelta u Mađarskoj - napominje Jelena, prisećajući se živopisnih predela Normandije, Holandije i Nemačke, gde su staze za bicikliste nestvarno dobre, baš kao što su putevi kroz Španiju visoko kvalitetni i jedinstveni spoj sa prirodim u Portugalu i osećaj da niste stranac u ovoj zemlji, veselih i susretljivih ljudi.

Informer

 

Sa rančevima koji su teški i preko 15 kilograma, Jelena i njen suprug kreću na svako putovanje, Raša je tokom iznenadnih nedaća zadužen za popravku bicikla, lepnjenje probušenih guma, montiranje i demontiranje šatora.

- Sve mi to lagano i bez nervoze, naučili smo da uživamo u slobodi pogleda koje pružaju nepregledna prostranstva, talasi okeana, izlazak i zalazak sunca - uglas kažu, ne zaboravljaću podršku ostalih članova porodice, prijatelja, komšija, ali i uzajamnu ljubav i privrženost. 

- Nekada i bez želje, ali dođemo do trena kada razmišljamo na isti način i onda dovoljan je smešak, ah da to je iskustvo, to su kilometri, to je naš život i bitisanje na ovoj planeti - iskren je odgovor, šezdestpetogodišnjeg Raše i njegove dve godine mlađe supruge, uz poruku da već prave planove za jednu od novih avantura i da se njihova priča nastavlja. 

Kako kažu, komunikacija, srdačnost i ljubaznost su jako bitne stavke, čak i u najvećim neprilikama tokom avanture, ta moć strpljivog, mirnog razgovora, sa običnim ljudima, koji se sreću svuda je čudan magnet i upravo zahvaljujući razgovorima, saznali su i otkrili brojna mesta i detalje, za koji nikada do tada, čuli nisu. 

- Lep je osećaj kada u cik zore svom saputniku čestitam rođendan jer smo obično tokom jula na putovanju, popiti sa njim čašu domaćeg crnog vina iz kraja u kojem ssmo, pokušati otpevati pesmu koju si tu negde usput čuo , ali najlepše je kada umoran i prepun utisaka, kažem sebi, divno je, idemo dalje, koja li je sledeća destinacija - dodaje Jelena Papić. 

Osim vožnje bicikla, nova avantura i izazov, fizički maksimalno spremnog bračnog para je i pešačenje, pa su prošllg leta, sa velikim planinarskim rančevima na leđima, uspešno prepešačali put kroz Portugal, dugačak skoro 550 kilometara, uz obalu Atlantskog okeana i planinarili kroz Španiju do Santijaga de Kompostele, Fistere i Muxie, ili kraja sveta, kako zovu ova mesta. 

Loše vreme najveći neprijatelj

Kada se spoji nekoliko vetrovitih i kišnih dana tokom planirane avanture, putnicima na biciklima iz Zrenjanina, najveći je neprijatelj, jer nije lako okretati pedale po takvim uslovima, a i noćenje u šatoru pod otvorenim nebom je problematično, zbog vlažnog tla.  

Fragment  koji rado prepričavaju vezan je za povratak biciklima iz Grčke, kad ih je u sumrak, zaustavila patrola grčke policije i zabranila dalje kretanje po zaustavnoj traci auto puta, gbog slave vidljivosti, a kada su policajcu rekli odakle su, kolima je nekih petnaestak kilomatera vozio do prve benzinske pumpe, gde ih je ljubazno upozorio “Nema dalje voziš”.