25.10.2023.

06:50

Foto: Tanjug

Vesti

Slavimo svetog Taraha, Prova i Andronika! Evo zašto ćete se jutrom radovati ako noć provedete u plaču!

Veruje se da oni donose dobru sreću, zaštitu i rasteruju tamu i u najmračnijim noćima.

Tarah je bio rodom iz Klavdiopolja u Siriji, Prov iz Side Pamfilijske a Andronik iz Efesa. Svu trojicu povezuje mučenje kome behu podvrgnuti u vreme cara Dioklecijana.

Za vreme progona hrišćana, vojnici uhvatiše ovu trojicu i dovedoše ih pred antipata Numerija Maksima. Kako Tarah beše najstariji, antipot njega prvog upita za ime, a on odgovori - hrišćanin. I tako tri puta, što silno razgnevi antipota te naredi da ih svu trojicu podvrgnu mukama.

Prvo ih bičevaše a zatim ih krvave baciše u tamnicu. Duh se njihov ni tu ne slomi te gnevni antipot odluči da ih baci u areni sa divljim zverima.

Informer

 

Pustiše na tri hrišćanina medveda i lavicu međutim, na šok okupljene mase, zveri se samo umiljavahu oko njih. Neverujući svojim očima, mnogi od okupljenih počeše da veruju u Boga i da viču na antipota, što ovog još više razgnevi.

Ne znajući više šta će, Numerije Maksim naredi vojnicima da uđu u arenu i iseku ovu trojicu na komade, što poslušni vojnici i učiniše.

Prema legendi, tri hrišćana Makarije, Feliks i Verije noću su došli kako bi preuzeli ostatke svetih mučenika i dostojno ih sahranili, međutim nisu mogli da raspoznaju njihova tela koja su bila pomešana sa telima drugih zatvorenika. Oni su tada počeli da se mole, a iznas ostataka mučenika zasijale su tri sveće, po jedna iznad svakog.

Upravo zato narod veruje da, ko se iskreno bude molio svetim Tarahu, Provu i Androniku, poput sveće iznad njihovih tela, oni će molitvom svojom rasterati najveći mrak u našim životima.

Informer

 

Beseda o večernjem plaču i jutarnjoj radosti

Na dan kada obeležavamo ove velike mučenike veruje se da ako čovek noću pokajnički plače, danju će se radovati, radovaće se kao novorođeni, kao okupani, kao olakšani od bremena greha. Ako li pak noć provodi u grehu i bezumnom veselju, osvanuće mu dan žalostan i plačevan. Zato danas treba izgovoriti molitvu posvećenu mučenicima:

"O Gospode Isuse, Spasitelju, i Učitelju naš, karaj nas, no oprosti nam; šibaj nas, no spasi nas. Tebi slava i hvala vavek. Amin."