24.10.2023.

18:19

Foto: Shutterstock

Vesti

U Srbiji se sutra pušta u rad sistem "Pronađi me"! Evo kako će funkcionisati!

Prezentaciji i puštanju sistema u rad u Palati Srbija prisustvovaće predsednik Aleksandar Vučić.
Javnosti će na licu mesta biti prezentovano kako će izgledati i funkcionisati sistem kada neko dete u Srbiji nestane.

Sistem je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1996. godine, a naziv je dobio po Amber Hagerman, devetogodišnjoj devojčici iz Teksasa, koja je oteta i ubijena.

Direktor Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić rekao je da će se Amber Alert sistem "Pronađi me" razlikovati od sličnih sistema u svetu po tome što se radilo na prevazilaženju problema i manjkavosti koje su druge zemlje imale, ali i da je taj sistem prilagođen uslovima u Srbiji.

- Smatram da će naš sistem zaista dobro raditi jer smo ga mi podredili našem podneblju i onome što vidimo da jeste problem kada pričamo o nestancima naše dece. Moram reći da je sistem Pronađi me prvi u regionu i u većem delu zemalja Evrope - rekao je Jurić.

Informer

 

Jurić je objasnio da će se sistem razvijati u dve faze. Prema njegovim rečima, u prvoj fazi mediji će prekinuti sa emitovanjem svojih programa u prvih osam sati na svakih 30 minuta.

- Prekidanje će se ogledati u tome da će morati da se objavi jedna formatirana fotografija nestalog deteta sa osnovnim informacijama i eventualno neki podaci vezani za sam nestanak, u smislu gde je dete poslednji put viđeno, šta je imalo na sebi - ukazao je Jurić.

Naveo je da će zatim mobilni operateri poslati svojim korisnicima poruku o nestalom detetu, zajedno sa linkom sajta Ministarstva unutrašnjih poslova.

Takođe, JP "Putevi Srbije", aerodrom Nikola Tesla, autobuske i železničke stanice objavljivaće na ekranima informaciju o nestanku deteta.

Na pitanje koji su kriterijumi za pokretanje sistema, Jurić je naglasio da sistem ne može biti pokrenut sa svakim prijavljenim nestankom, već moraju biti ispunjeni određeni uslovi. 

- Ukoliko je dete mlađe od sedam godina, sistem će se automatski pokrenuti. Takođe će se pokrenuti i ako je dete mlađe od 18 godina i ima neki oblik invaliditeta, kao i u situaciji kada se pouzdano zna da je dete u životnoj opasnosti - objasnio je Jurić. 

Informer

 

Istakao je da će isključivo policija voditi računa o pokretanju i prekidu sistema. Jurić kaže da će druga faza nadogradnje sistema početi odmah nakon prve faze i ona će uključiti druge činioce koji treba da učestvuju u širenju informacija o nestalom detetu.

- Tu pre svega mislim na tržne centre, na benzinske pumpe, dakle naftne kompanije, tu će biti i banke i druga mesta gde je velika frekvencija ljudi. Ono što je takođe jako važno reći jeste da ćemo u toj drugoj fazi uključiti i društvene mreže - naveo je Jurić.

Rekao je da je, prema njegovim saznanjima, MUP već u kontaktu sa kompanijom "Meta" kako bi se rešio problem odgovornih lica koja će garantovati da se objava o nestanku povuče kada dete bude pronađeno. 

- Ono što je nedostajalo i što još uvek nedostaje u Srbiji po pitanju društvenih mreža su odgovorna lica koja mogu garantovati da kada se povuče objava i kada je dete pronađeno, da će svi ti podaci biti povučeni i da nema nikakve opasnosti po zaštitu ličnih podataka - objasnio je Jurić. 

O uvođenju Amber Alerta se u Srbiji govori još od 2015. godine, nakon što je ubijena devojčica Tijana Jurić, a mogućnost uvođenja ovog sistema Ministarstvo unutrašnjih poslova razmatralo je još 2018. godine.

Informer

 

Do pomaka je došlo u februaru 2022, kada su tadašnji ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i predsedavajući Fondacije "Amber alert Evropa" Frank Hoen u Beogradu potpisali Memorandum o razumevanju. 

Ovaj sistem pored SAD, zvanično funkcioniše u Belgiji, Češkoj, Francuskoj, Nemačkoj, Grčkoj, Malti, Irskoj, Poljskoj, Bugarskoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Rumuniji, Španiji i Ujedinjenom Kraljevstvu, Meksiku, Ukrajini, Kini, Ekvadoru, Maleziji, Maroku, Rusiji, a među ovim državama je i Hrvatska, gde ovaj sistem nosi naziv "NENO Alarm".

Amber Alert predstavlja model širenja i objavljivanja informacija javnosti u specifičnim slučajevima nestale dece. 

Objave putem različitih medija – televizijskih i radio emisija, Interneta, SMS poruka, ekrana na bankomatima, autoputevima itd. mogu da dopru do građana koji će zapamtiti lice deteta i potencijalno ga uočiti ili imati validne informacije koje policiji mogu da pomognu u potrazi, a ključno je pozivati građane da sve potencijalno korisne informacije prijave policiji.

Kako bi se izbegle lažne uzbune, kriterijumi za izdavanje upozorenja o nestanku deteta su prilično strogi.

Prema podacima američkog Ministarstva pravde, 75 odsto dece koja su oteta i ubijena, ubijeno je u prva tri sata nakon otmice.

U SAD je od 254 Amber Alert upozorenja izdatih tokom 2021. godine, 252 slučaja rezultiralo uspešno, od kojih je 51 dete uspešno oporavljeno kao direktan retultat izdavanja Amber Alert upozorenja.